DO POČETKA MARTA

Kongres SAD ponovo privremeno spriječio zatvaranje vlade

Zakonski prijedlog je proslijeđen predsjedniku SAD Džou Bajdenu na potpis

Neće biti zatvaranja vlade u petak. Platforma X

H. J. I.

19.1.2024

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je usvojio privremenu zakonsku mjeru za finansiranje federalne vlade do početka marta, čime će biti spriječeno njeno djelimično zatvaranje krajem sedmice.

Zakonski prijedlog je proslijeđen predsjedniku SAD Džou Bajdenu (Joe Biden) na potpis, prenio je Glas Amerike. 

Dobre vijesti

Za mjeru je glasalo 314 članova donjeg doma Konresa, dok je 108 bilo protiv, među kojima 106 republikanaca i dvoje demokrata.

Prethodno je isti prijedlog usvojio Senat, sa 77 glasova "za" i 18 glasova "protiv".

- Imamo dobre vijesti za Ameriku. Neće biti zatvaranja vlade u petak - rekao je lider demokrata u Senatu Čak Šumer, prije nego što se glasalo o privremenom finansiranju vlade u gornjem domu Kongresa.

Oba doma Kongresa ubrzala su proceduru glasanja, zato što bi snijeg, koji se prognozira za petak, mogao da spriječi odlazak članova iz Vašingtona za vikend. Ni Senat, ni Predstavnički dom još nisu ispunili osnovnu dužnost, a to je usvajanje punog budžeta za fiskalnu godinu koja je počela 1. oktobra. Zbog toga usvajaju privremene mjere za finansiranje vlade, da bi se izbjeglo njeno djelimično zatvaranje.

Duboke podjele

Šumer i lider republikanaca u Predstavničkom domu Majk Džonson su početkom mjeseca postigli dogovor o nivou diskrecione budžetske potrošnje od 1.590 milijardi dolara za fiskalnu godinu koja se završava 30. septembra.

Međutim, zbog dubokih podjela u Kongresu, dvije stranke sada nisu saglasne u pogledu dogovorene cifre, s obzirom na to da demokrate tvrde da je dogovoreno da budžetski izdaci budu 1.660 milijardi.

Dok traje sporenje između republikanaca u Predstavničkom domu, koji traže veliko rezanje budžetskih troškova i demokrata, nacionalni dug od 34.400 milijardi dolara rapidno raste, što izaziva zabrinutost dijelom i zbog velikih kamata koje plaća Sekretarijat za finansije.

Treća usvojena mjera za privremeno finansiranje vlade predviđa da se prošlogodišnji nivoi potrošnje produže do 1. odnosno 8. marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.