PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski poručio Trampu: Ukoliko možeš okončati rat u roku od 24 sata, dođi u Kijev i učini to

Tramp se hvalio da bi, da je on predsjednik, mogao odmah prekinuti rat insistirajući na dogovoru Zelenskog i Putina

Zelenski i Tramp 2019. godine. AP Photo/Evan Vucci, File

S. S.

20.1.2024

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) u Kijev, ali pod uslovom da okonča rat.

Zelenski je rekao da je bivši američki predsjednik dobrodošao posjetiti ga u glavnom gradu Ukrajine sve dok je u stanju zaustaviti rat s Rusijom u roku od 24 sata, kao što je jednom prilikom izjavio.

Tramp se hvalio da bi, da je on predsjednik, mogao odmah prekinuti rat insistirajući na dogovoru Zelenskog i Putina. Tramp je to podržavao argumentom da ima dobar odnos s obojicom predsjednika. Tokom svoje političke karijere, Tramp se u više navrata obrušio na Putina, koji je u februaru 2022. pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

- Da, molim te, Donalde, pozivam te u Ukrajinu, u Kijev. Ako možeš zaustaviti rat u roku od 24 sata, mislim da će biti dovoljno da dođeš u Kijev, bilo koji dan kad sam ja ovdje - rekao je Zelenski u intervjuu za britanski Channel 4 News.

Zelenski je dodao da, ako Tramp ima formulu za okončanje rata, želi znati o čemu se radi. Politico piše da, iako Ukrajina želi njegovati svoj odnos s republikanskim favoritom za novog američkog predsjednika i njegovim saveznicima uoči izbora u Americi u novembru, Zelenski ima sve razloge biti oprezan prema čovjeku koji nema apetita za nastavak podrške ukrajinskom otporu protiv ruske invazije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.