TEŠKI USLOVI

Palestinci nakon oslobađanja pričali o torturama u izraelskim zatvorima

Odveli su nas na mjesto slično klinici, postrojili nas pet po pet. Vojnici su me udarili po glavi, a nakon toga su me odveli u drugo područje i vezali

Užasni uslovi sa kojima su se suočili. Anadolija

Anadolija

20.1.2024

U petak je grupa palestinskih zatvorenika, koje su oslobodile izraelske vlasti, prevezena iz sjevernog dijela Pojasa Gaze u bolnicu Mohammed al-Najjar na jug opkoljene enklave, javlja Anadolija.

Oslobođene osobe, uključujući starije žene i mladu djevojku, uhapšene su prije više od mjesec dana. Nalaze se u lošem zdravstvenom stanju.

U razgovoru za Anadoliju, Abdulqader Jamal Tafesh, jedan od oslobođenih Palestinaca iz Jabalie u Pojasu Gaze, podijelio je svoje traumatično iskustvo tokom pritvora.

Bolnica zapravo nije bolnica

Tafesh, koji je iscrpljen torturom, liječen je u bolnici.

- Prije 40-tak dana izašao sam iz bolnice 'Kamal Adwan'. Bolnica zapravo nije bolnica, ona je postala utočište za ljude - rekao je Tafesh.

Govorio je o užasnim uslovima sa kojima su se suočili nakon što su ljekari i pacijenti otišli, pretvarajući bolnicu u improvizovano sklonište za raseljene osobe.

Rekao je da su zatočenike maltretirali i tukli po izlasku iz bolnice. Oni koji nisu poslušali naređenja suočili su se s dodatnom kaznom, što je i sam Tafesh doživio kada su ga vojnici udarili po glavi.

Udarali ih po glavi

- Odveli su nas na mjesto slično klinici, postrojili nas pet po pet. Vojnici su me udarili po glavi, a nakon toga su me odveli u drugo područje i vezali s leđa - ispričao je Tafesh.

Istakao je da su ga izraelske snage ispitivale, oduzimajući mu identifikacione dokumente i lične stvari.

Još jedan oslobođeni palestinski zatvorenik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je oslobođeno oko 150, 200 osoba, uključujući starije žene i mladu djevojku. Međutim, još uvijek je u pritvoru oko 70 do 80 djevojaka i značajan broj vojnika, obavještajnog osoblja i mladih ljudi.

Govorio je o prijetnjama i ograničenjima koja su im nametnuta, sprečavajući ih da razgovaraju o svojim iskustvima.

On je situaciju opisao kao zamku, jer porodice ostaju nesigurne u pogledu sudbine.

Teški uslovi

Naglasio je da su zatvorenici prošli kroz teške uslove. Prema njegovim riječima, stariji stražari su vršili fizičko i psihičko zlostavljanje zatvorenika.

Naveo je da u izraelskom pritvoru još uvijek ima maloljetnika, starijih osoba i djevojaka.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena su 24.762 Palestinca, a ranjeno 62.108.

Pod ruševinama i pored puta nalazi se veliki broj mrtvih, ali medicinske ekipe i službenici civilne zaštite ne mogu doći do tijela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.