KONTROVERZA

Otvara se hinduistički hram na mjestu srušene džamije: Mišljenja u Indiji podijeljena

Hram će biti sveto prebivalište jednog od najpopularnijih bogova hinduističkog panteona Rama

Hram na mjestu gdje je bila džamija. AP/Deepak Sharma / AP/Barbara Walton

N. Aj.

22.1.2024

Oko 80 čarter letova sletjelo je na novi međunarodni aerodrom u svetom indijskom gradu Ajodja zbog djelimično otvaranja kontroverznog velikog hrama jednog od najcjenjenijih hinduističkih božanstava, Lorda Rama.

Aerodrom Ajodja jedva može da primi priliv privatnih aviona.

Hram je izgrađen na mjestu gdje je srušena džamija, a većina političkih opozicionih lidera bojkotuje otvaranje hrama, govoreći da to ne priliči sekularnoj Indiji.

Međutim, prisutni su neki od najutjecajnijih ljudi Indije poput premijera Narendra Modija, industrijalci Mukeš Ambani (Mukesh) i Gautam Adani i bolivudska superzvijezda Amitab Bačan (Amitabh Bachchan).

Uoči predstojećih općih izbora, Modijeva hinduistička nacionalistička stranka koristi razrađenu ceremoniju posvećenja da lobira kod hinduističke većine u zemlji, piše AP.

Hram, indija - Avaz
Hram, indija - Avaz
Džamija indija - Avaz
Aerodorm, indija - Avaz
Hram, indija - Avaz

Hram će biti sveto prebivalište jednog od najpopularnijih bogova hinduističkog panteona Rama, za kojeg hindusi vjeruju da je rođen upravo na tom mjestu u Ajodji.

Milioni Hindusa obožavaju Rama s intenzivnim uvjerenjem da će pjevanje njegovog imena u vremenima nevolje donijeti mir i prosperitet, a većina onih koji prakticiraju hinduizam drže Ramove idole u svojim domovima. Glavni hinduistički festivali kao što su Dussehra i Diwali povezani su s mitološkim pričama o Ramu koji veliča vrline istine, žrtvovanja i etičkog upravljanja.

Rasprostranjen na površini od skoro 3 hektara, ovaj hram bit će trospratna građevina napravljena od ružičastog pješčenjaka sa zamršenim zidnim rezbarijama i 46 vrata - od kojih će 42 imati sloj zlata od oko 100 kilograma. Hram se gradi po procijenjenoj cijeni od 217 miliona dolara, iako je daleko od završetka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.