ZAŠTITA OD HUTA

Italija: Nova misija na Crvenom moru ključni korak naprijed u odbrani EU

Antonio Tajani rekao je da misija EU, koju su predložili s Francuskom i Njemačkom, uključuje upotrebu vojne sile, ali samo u odbrambene svrhe

Antonio Tajani. AP

Anadolija

22.1.2024

Nova evropska vojna misija u Crvenom moru koju Italija promoviše s Francuskom i Njemačkom bit će - značajan korak ka istinskoj evropskoj odbrani - rekao je ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani u ponedjeljak, nakon što su tri zemlje predstavile svoj plan na Savjetu za vanjske poslove Evropske unije (EU) u Briselu.

Tajani je novinarima nakon sastanka rekao da su ministri vanjskih poslova EU dali preliminarno zeleno svjetlo za predloženu misiju u Crvenom moru koja ima za cilj da zaštiti brodove od napada jemenskih Huta.

Dodao je da se konačno zeleno svjetlo očekuje na sljedećem sastanku Savjeta za vanjske poslove EU.

- Predlažemo zajedno s Francuskom i Njemačkom misiju koja može garantovati bezbjednost pomorskog saobraćaja - rekao je on.

Objasnio je da će nova operacija, kojom će se proširiti misija Emasoh/Agenor koja je već aktivna u Hormuškom moreuzu, uključivati i upotrebu vojne sile, ali samo u odbrambene svrhe.

Od novembra, Huti koje podržava Iran pokrenuli su desetine napada na brodove plovnim putevima koji vode do egipatskog Sueckog kanala, vitalnog puta za energente i teret koji dolazi iz Azije i Bliskog istoka prema Evropi.

- Italija je spremna da odradi svoj dio posla - rekao je Tajani, pojašnjavajući da će se o novoj misiji obratiti italijanskom parlamentu, ali neće zahtijevati novo glasanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.