BLISKI ISTOK

Arapska liga pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da rezolucijom zaustavi izraelske napade u Gazi

Pozvali su na obavezu Izraela da prestane s agresijom na palestinski narod

Arapska liga. AP

Anadolija

22.1.2024

Arapska liga pozvala je danas Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da izda obvezujuću rezoluciju za zaustavljanje smrtonosne izraelske ofanzive na blokirani palestinski Pojas Gaze.

Poziv je uslijedio nakon hitnog sastanka koje je organizacija sa sjedištem u Kairu održalo na nivou stalnih delegata na zahtjev Palestine da se razgovara o načinima zaustavljanja izraelskih napada, u kojem je od 7. oktobra ubijeno više od 25.000 ljudi.

Rezolucijom koju je usvojila ta panarapska organizacija poziva se Vijeće sigurnosti UN-a da preuzme svoju odgovornost za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti i da donese obavezujuću rezoluciju za zaustavljanje široko rasprostranjenih, sistematskih izraelskih zločina protiv palestinskog naroda.

Arapska liga je pozvala i SAD i zemlje - koje slijede dvostruke standarde i podržavaju izraelsku agresiju - da slijede stavove u skladu s međunarodnim pravom i pozivaju na potpuni i održiv prekid vatre u Gazi.

Arapska liga je pozvala na obavezu Izraela da - prestane s agresijom na palestinski narod, povuče se iz Pojasa Gaze, ukine opsadu i obuzda svoje planove i napore usmjerene na prisilno raseljavanje -

Također su osudili i eskalaciju izraelskih zločina na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući sistematsko uništavanje palestinskih izbjegličkih kampova i njihove infrastrukture.

Sastanku u Kairu nije prisustvovao generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul-Gejt (Aboul-Gheit), koji trenutno boravi u Briselu kako bi prisustvovao sastanku sa ministrima vanjskih poslova Evropske unije, Izraela, Palestine, Egipta, Jordana i Saudijske Arabije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.