BRISEL

Šef EU diplomatije Borelj: Više smrti i razaranja u Gazi neće donijeti sigurnost Izraelu

Nema jednoglasnosti, nema sporazuma u EU da podrži prekid vatre u Pojasu Gaze, kazao je Žozep Borelj u Briselu

Žozep Borelj. AP

Anadolija

22.1.2024

Više mrtvih i više razaranja u Gazi neće donijeti veću sigurnost Izraelu, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj nakon sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a. Borelj je predsjedavao sastankom u Briselu, koji je okupio ministre vanjskih poslova EU-a, kao i goste iz zemalja Bliskog istoka.

- Mislim da više smrti, više razaranja, više poteškoća za narod Gaze, za palestinski narod neće pomoći da se porazi Hamas, odnosno njegovu ideologiju. To neće donijeti veću sigurnost Izraelu - poručio je Borelj.

Pozvao je na rad na trajnom rješenju krize i dodao da su se svi prisutni složili da podrže UN-ovu Agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA). Borelj je također izrazio žaljenje zbog teške humanitarne situacije u Gazi i dodao da EU nastavlja raditi na sankcijama protiv nasilnih ekstremističkih izraelskih doseljenika koji napadaju Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali.

- Mislim da više ne treba razgovarati o bliskoistočnom mirovnom procesu. Mislim da bi trebalo da počnemo konkretno da razgovaramo o procesu implementacije rješenja na bazi uspostave dvije države - rekao je predstavnik EU-a.

Podsjetio je da su humanitarne pauze zajednički stav EU-a te je dodao da o podršci prekidu vatre nije bilo jednoglasnosti i dogovora na nivou Evropskog vijeća.

Ministri EU održali su odvojene neformalne razgovore s ministrima i drugim predstavnicima više zemalja, uključujući ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu, generalnog sekretara Arapske lige Ahmeda Abula Geita, izraelskog ministra vanjskih poslova Itraela Kaca, ministra vanjskih poslova Saudijske Arabije princa Faisala bin Farhana Al-Sauda, egipatski ministar vanjskih poslova Sameha Shoukryja, ministar vanjskih poslova Jordana Ajmana Safadija i palestinskog ministra vanjskih poslova Rijada Al-Malikija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.