NESTABILNO TLO

Broj poginulih pod klizištem u Kini porastao na 11 osoba

Nakon što se klizište pokrenulo u ponedjeljak, najmanje 47 osoba iz 18 domaćinstava prijavljeni su kao nestali, javila je CCTV

Klizište je pogodilo dva sela. Reuters

FENA

23.1.2024

Broj poginulih u klizištu u kineskoj pokrajini Yunnan porastao je u utorak na 11 dok su se spasioci borili s niskim temperaturama i snijegom kako bi locirali desetke nestalih osoba.

Velike mašine

Spasioci su radili tokom noći na presijecanju dubokih gomila zemlje na mjestu klizišta u okrugu Zhenxiong, javila je u utorak državna kineska centralna televizija (CCTV).

Jedan spasilac kazao je da se velike mašine ne mogu koristiti zbog nestabilnog tla, navodi se u izvještaju lokalnog medija The Cover, u vlasništvu Sichuan Daily Newspaper Press grupe.

- Ako se iskopana zemlja istovari ispod, vrh bi mogao nastaviti da se urušava. Teško je izvoditi velike mehaničke operacije i veoma je teško spašavati na licu mjesta – izjavio je jedan radnik.

Nakon što se klizište pokrenulo u ponedjeljak, najmanje 47 osoba iz 18 domaćinstava prijavljeni su kao nestali, javila je CCTV. Osam nestalih pronađeno je mrtvo u ponedjeljak poslijepodne, prenose novine Zhaotong Daily, lokalni državni medij.

Još dvije osobe su hospitalizirane zbog povreda glave i tijela, saopćila je nacionalna zdravstvena komisija.

Klizište je pogodilo dva sela u jugozapadnom gradu Zhaotong oko 5.51 sati u ponedjeljak, prekrivajući kuće smeđim planinskim tlom u podnožju brda, javila je CCTV.

Četiri člana

- Planina se upravo srušila, deseci su zatrpani - kazao je čovjek po imenu Gu, koji je svjedočio klizištu, za državnu TV stanicu iz susjedne pokrajine Guizhou. Gu je rekao da su četiri člana njegove rodbine zatrpani ispod ruševina.

- Svi su spavali u svojim kućama - kazao je.

Više od 500 ljudi evakuirano je iz svojih domova, javila je CCTV.

Zvaničnici su saopćili na konferenciji za novinare u utorak da se klizište pokrenulo na strmoj litici na vrhu planinske padine, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.