IMAJU VEĆINU

Turski parlament danas bi trebao odobriti kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u

Nakon što parlament ratifikuje taj potez, od Erdoana bi se očekivalo da ga potpiše u roku od nekoliko dana

Generalna skupština Turske. Anadolija

FENA

23.1.2024

Uveliko se očekuje se da će turski parlament u utorak odobriti kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, otklanjajući najveću preostalu prepreku širenju zapadnog vojnog saveza.

Zahtjev Švedske

Generalna skupština Turske, u kojoj vladajući savez predsjednika Tajipa Erdoana (Tayyipa Erdogana) ima većinu, trebalo bi da glasa o zahtjevu Švedske skoro 20 mjeseci nakon što je Štokholm (Stockholm) zatražio pridruživanje NATO-u poslije ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu.

Nakon što parlament ratifikuje taj potez, od Erdoana bi se očekivalo da ga potpiše u roku od nekoliko dana, ostavljajući Mađarsku kao jedinu državu članicu koja nije odobrila pristupanje Švedske.

Mađarska je saopćila kako vjeruje da članstvo u NATO-u "nije prioritet" za Švedsku na osnovu njenih postupaka. Obećala je da neće biti posljednja saveznica koja je ratificirala članstvo Švedske, ali je njen parlament na pauzi do sredine februara.

Bolji odnosi s Rusijom

Turska i Mađarska imaju bolje odnose s Rusijom od ostalih članica Sjevernoatlantskog pakta pod američkim vodstvom.

Protiveći se invaziji Rusije na Ukrajinu, Turska je kritizirala zapadne sankcije Moskvi, koja je upozorila da će odgovoriti ako NATO osnaži vojnu infrastrukturu u dvije nordijske države.

Kašnjenje u osiguravanju odobrenja Turske frustriralo je neke od zapadnih saveznika Ankare i omogućilo je Turskoj da dobije neke ustupke.

Kada su Švedska i Finska zatražile da se pridruže NATO-u 2022. godine, Turska je iznenadila neke članice alijanse, ulažući prigovore na ono što je navela da dvije zemlje štite grupe koje Ankara smatra teroristima.

Turska je podržala članstvo Finske u aprilu prošle godine, ali je skupa s Mađarskom zadržala Švedsku na čekanju. Ankara je pozvala Štokholm da pooštri svoj stav prema lokalnim članovima Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Evropska unija i Sjedinjene Države također smatraju terorističkom grupom.

Prodaje borbenih aviona F-16 Turskoj

Erdogan, koji je u oktobru poslao kandidaturu Švedske parlamentu, povezao je ratifikaciju Švedske s američkim odobrenjem prodaje borbenih aviona F-16 Turskoj.

Bijela kuća podržava prodaju, iako nema jasnog vremenskog okvira za američki Kongres da je odobri, a Turska se suočava s izvjesnim protivljenjem Kongresa zbog odgađanja proširenja NATO-a i njenog stanja ljudskih prava.

Generalna skupština Turske trebala bi se sastati u 12:00 sati, i očekuje se da će Švedsko članstvo biti među prvima od desetaka pitanja o kojima će se raspravljati.

Parlamentarna komisija za vanjske poslove odobrila je ponudu prošlog mjeseca, a podržali su je Erdoanova vladajuća AK Partija, nacionalistički saveznici MHP i glavna opoziciona CHP. Opozicione nacionalističke i islamističke stranke su to odbile.

Lider MHP-a Devlet Bahceli kazao je u utorak da će njegova stranka nastaviti podržavati kandidaturu Švedske na glasanju u Generalnoj skupštini, prenosi "Reuters".​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.