NAKON DONOŠENJA MJERA

Human Rights Watch: Vlade moraju koristiti svoju moć da bi osigurale da se naredba Međunarodnog suda pravde provede

Naglašavajući ozbiljnost situacije i imperativ hitne akcije, Jarah je pozvala vlade da brzo iskoriste utjecaj, da osiguraju provođenje sudskih naloga

Prilikom donošenja odluke. Anadolija

Anadolija

26.1.2024

Nakon značajne odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom se Izraelu naređuje da spriječi djela genocida u Gazi, zemlje moraju upotrijebiti snagu, kako bi osigurale provođenje presude, saopćeno je iz organizacije Human Rights Watch (HRW).

- Prekretnica Svjetskog suda upozorava Izrael i njegove saveznike da je potrebna hitna akcija kako bi se spriječio genocid i dalji zločini nad Palestincima u Gazi - rekla je Balkes Jarah, pomoćnica direktora za međunarodnu pravdu u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Naglašavajući ozbiljnost situacije i imperativ hitne akcije, Jarah je pozvala vlade da brzo iskoriste utjecaj, da bi osigurale provođenje sudskih naloga.

- Životi ovise o koncu, a vlade moraju hitno iskoristiti svoju moć kako bi osigurale da se naredba provodi. Obim i težina stradanja civila u Gazi uzrokovanih izraelskim ratnim zločinima ne zahtijeva ništa manje - rekla je Jarah.

Napomenula je da je "brza presuda ICJ-a prepoznavanje strašne situacije u Gazi, gdje se civili suočavaju s glađu i gdje svakodnevno stradaju na nivoima bez presedana u novijoj historiji Izraela i Palestine".

U privremenoj odluci u slučaju genocida koji je Južnoafrička Republika podnijela sudu u Hagu, ICJ je ranije u petak naložio Izraelu da preduzme "sve mjere koje su u njegovoj moći" da spriječi djela genocida u Pojasu Gaze, ali nije naložio prekid vatre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.