ŠTETE CIVILIMA

Human Rights Watch: Rusi su prekršili obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu

Desetak pripadnika ukrajinskih snaga sigurnosti i najmanje dva vojna vozila nalazili su se na raskrsnici tokom napada, poručili su

Organizacija Human Rights Watch o ruskim vojnim snagama. AVAZ

A. O.

8.3.2022

Organizacija Human Rights Watch (HRW) sa sjedištem u SAD-u rekla je da su ruske snage prekršile svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu da ne izvode neselektivne ili nesrazmjerne napade koji štete civilima, piše CNN.

Komentari dolaze nakon što je osam civila ubijeno tokom vikenda dok su bježali od napredovanja ruske vojske.

- Nekoliko sati 6. marta 2022. godine, ruske snage bombardovale su raskrsnicu na putu koji su stotine civila koristile da pobjegnu od napredovanja ruske vojske na sjeveru Ukrajine prema Kijevu - navodi HRW u saopćenju od utorka.


Dva vojna vozila

Desetak pripadnika ukrajinskih snaga sigurnosti i najmanje dva vojna vozila nalazili su se na raskrsnici tokom napada, ali ih je znatno nadmašio veliki broj civila u bijegu, navodi se u saopćenju, pozivajući se na svjedoke.

HRW je dodao da tokom nedavnih razgovora između Rusije i Ukrajine nisu uspjeli da uspostave sigurne rute evakuacije i pozvao sve uključene strane da preduzmu sve izvodljive korake da uklone civilno stanovništvo iz blizine borbi ili vojnih objekata.

Nekoliko pokušaja evakuacije civila tokom privremenog prekida vatre nije uspjelo, a zapadni lideri optužuju ruske snage da nastavljaju gađati unaprijed odobrene rute.


Sve rute

Gotovo sve rute koje predlaže Rusija iz Ukrajine vode ka Rusiji ili njenom bliskom savezniku Bjelorusiji, što su ukrajinske vlasti opisale kao neprihvatljivo.

U ponedjeljak je ukrajinski ambasador pri UN-u optužio Rusiju da blokira pokušaje evakuacije civila, dodajući da je "užasno" da ruske trupe otvaraju vatru na evakuisane nakon što su obje zemlje dodijelile određene puteve koji će se koristiti kao koridori za evakuaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.