BENJAMIN NETANJAHU

Nakon presude ICJ-a Netanjahu potvrdio "svetu posvećenost" odbrani Izraela

Posvećenost Izraela međunarodnom pravu je nepokolebljiva, rekao je premijer u televizijskom obraćanju

Benjamin Netanjahu. AP

Anadolija

26.1.2024

Komentarišući odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi Južnoafričke Republike za genocid protiv Izraela u petak, izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) potvrdio je "svetu predanost" da nastave braniti svoju zemlju i svoj narod.

- Posvećenost Izraela međunarodnom pravu je nepokolebljiva. Jednako nepokolebljiva je i naša sveta predanost da nastavimo braniti našu zemlju i braniti naš narod - rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju nakon što je ICJ naredio Izraelu da preduzme "sve mjere koje su u njegovoj moći" da spriječi djela genocida u Pojasu Gaze, gdje je Tel Aviv ubio više od 26.000 ljudi i pretvorio enklavu u ruševine.

Izrael navodi da je u pitanju diskriminacija protiv jevrejske države

Netanjahu je rekao da Izrael ima "inherentno pravo da se brani", dodajući da je "podli pokušaj da se Izraelu uskrati ovo osnovno pravo očigledna diskriminacija jevrejske države, i da je opravdano odbijen".

Rekao je da je tužba za genocid podignuta protiv Izraela "lažna" i "nečuvena", ponavljajući da će "Izrael nastaviti da se brani od Hamasa".

Tvrde da je rat usmjeren protiv Hamasa 

Rekao je da je rat, koji je počeo nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, protiv te grupe, a ne protiv palestinskih civila.

- Nastavit ćemo pružati humanitarnu pomoć i činiti sve što je u našoj moći da držimo civile van opasnosti, čak i dok ih Hamas koristi kao živi štit - rekao je Netanjahu i dodao:

- Nastavit ćemo činiti ono što je neophodno za odbranu naše zemlje i našeg naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.