PRIVREMENE MJERE ICJ-A

Turska očekuje hitnu i potpunu primjenu privremenih mjera koje je ICJ izrekao Izraelu

Turska je posvećena davanju svakog doprinosa i napora ka ovom cilju - navodi se u saopćenju iz Ankare.

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

26.1.2024

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske saopćilo je da ta zemlja očekuje “trenutnu i potpunu“ implementaciju privremenih mjera koje je naložio Međunarodni sud pravde (ICJ) u predmetu genocida protiv Izraela.

- Očekujemo hitnu i potpunu provedbu mjera Međunarodnog suda pravde (ICJ) koje su danas objavljene u vezi s napadima Izraela na Palestince u Pojasu Gaze - navodi se u saopćenju Ministarstva.

U saopćenju se također navodi da privremene mjere ICJ-a predstavljaju veliku priliku da se zaustavi krvoproliće u Palestini.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je ICJ donio odluku o privremenim mjerama kojom je naložio Izraelu da preduzme sve mjere koje su u njegovoj moći kako bi spriječio dalje krvoproliće u Gazi u skladu sa obavezama iz Konvencije o genocidu. Sud je također pozvao na hitno oslobađanje svih talaca.

- Trajni mir i sigurnost na Bliskom istoku mogu se postići samo pravednim rješenjem izraelsko-palestinskog sukoba na osnovu međunarodnog prava i utvrđenih parametara. Turska je posvećena davanju svakog doprinosa i napora ka ovom cilju - navodi se u saopćenju iz Ankare.

Sud je također naredio Izraelu da preduzme trenutne i efikasne mjere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, ali nije naredio prekid vatre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.