OSVETA ZA TANKER

U američkim i britanskim zračnim napadima ciljana važna luka u Jemenu

Zračni napadi izvedeni su u trenutku kada su jemenski hutistički pobunjenici pojačali napade na brodove koji prolaze Crvenim morem

Pogođen brod Marlin Luanda. Screenshot

Z. K.

27.1.2024

Televizija Huta, Al Masira, objavila je danas da je u dva američka i britanska zračna napada ciljana luka Ras Issa, glavni jemenski terminal za izvoz nafte. Trenutno nisu dostupni daljnji detalji.

Plovilo oštečeno

Zračni napadi izvedeni su u trenutku kada su jemenski hutistički pobunjenici pojačali napade na brodove koji prolaze Crvenim morem, uključujući pogodak koji je sinoć izazvao požar na tankeru za gorivo.

Tanker Marlin Luanda, koji je plovio za trgovačku kompaniju „Trafigura“, oštećen je, ali nema izvještaja o ozlijeđenima, a pomoć je pružio američki mornarički brod, saopćila je američka vojska.

Oko osam sati kasnije, američka vojska uništila je protubrodsku raketu Huta, koja je bila usmjerena u Crveno more i spremna za lansiranje, objavilo je centralno zapovjedništvo u objavi na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Pomorski projektili

Vojni portparol hutističkog pokreta Hutija Jaha Sarea rekao je da je skupina koristila "određeni broj pomorskih projektila" i da je jučerašnji udar bio "izravan". Uslijedio je nakon jučerašnjeg ranijeg incidenta kad je UKMTO izvijestio o dva projektila u vodi blizu broda koji se nalazi jugozapadno od Adena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.