UZ GRANICU SA SIRIJOM

Tri američka vojnika poginula u napadu dronom u Jordanu: Još najmanje 25 povrijeđeno, oglasio se i Bajden

Ovo je bio prvi put da su američke trupe ubijene od početka rata u Gazi

Američka vojska u Jordanu. AP

N. H.

28.1.2024

Napadom dronom tokom noći na malu američku bazu u Jordanu poginula su tri vojnika, a još više od dvadeset je povrijeđeno, rekli su američki zvaničnici za CNN.

Ovo je bio prvi put da su američke trupe ubijene od početka rata u Gazi. 

Ubistvo trojice Amerikanaca u blizini granice sa Sirijom predstavlja značajnu eskalaciju situacije na Bliskom istoku. 

Centralna komanda SAD potvrdila je u saopćenju u nedjelju da su tri vojnika poginula, a 25 povrijeđeno u jednosmjernom napadu dronom. 

Od petka je bilo više od 158 napada na američke i koalicione snage u Iraku i Siriji, iako su zvaničnici opisali stalnu salvu dronova, raketa i projektila kao neuspješne jer često nisu izazvali ozbiljne povrede ili štetu na infrastrukturi.

O smrtonosnom napadu na američke vojnike u Jordanu odmah se oglasio i predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) kazavši da su napad izvele "radikalne militantne skupine koje podržava Iran".

- Iako još uvijek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne skupine koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku - rekao je Bajden, pa dodao: 

- Džil ( Jill, prva dama SAD-a, op.a.) i ja se pridružujemo porodicama i prijateljima naših poginulih - i Amerikancima diljem zemlje - u žalosti zbog gubitka ovih ratnika u ovom bijednom i potpuno nepravednom napadu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.