ZATEGNUTI ODNOSI

Poljoprivrednici spremaju "opsadu" Pariza: Vlada se sprema da ih spriječi

Čelnici dva najveća francuska poljoprivredna sindikata rekli su u subotu da će članovi iz regija oko Pariza "započeti beskonačnu opsadu glavnog grada"

Protesti francuskih poljoprivrednika. Platforma X

N. H.

29.1.2024

Vlada Francuske je saopćila da planira spriječiti bilo kakvu blokadu ruta oko Pariza, dok se poljoprivredni sindikati spremaju podići "opsadu" grada. Sve u sklopu napora da izvrše pritisak na vlasti da ispune njihove zahtjeve u pogledu plaća, poreza i propisa. 

Žerald Darmanin (Gerald), ministar unutrašnjih poslova, u nedjelju je zadužio je službenike za provođenje zakona da uspostave "opsežne sigurnosne mjere" kako bi spriječile poljoprivrednike u namjeri da blokiraju zračne luke ili tržnicu Rungi i zabrani svaki ulazak u Pariz. 

Čelnici dva najveća francuska poljoprivredna sindikata rekli su u subotu da će članovi iz regija oko Pariza "započeti beskonačnu opsadu glavnog grada" u ponedjeljak.

- Sve glavne ceste koje vode do glavnog grada bit će okupirane od strane farmera - rekli su, objavljujući svoju namjeru.

Francuski poljoprivrednici bijesni su zbog pritiska na otkupne cijene proizvoda od strane supermarketa i industrijskih kupaca, kao i zbog složenih ekoloških propisa.

Ali kap koja je prelila čašu za mnoge je postupno ukidanje poreznih olakšica na dizelsko gorivo za poljoprivrednu opremu.

Posjeta francuskog premijera Gabriela Atala (Attal) stočnoj farmi u zapadnoj regiji Indre et Loar uslijedio je dva dana nakon što je najavio brojne ustupke nakon blokada glavnih puteva prema Parizu i na jugu zemlje od strane farmera.

- Razmotrit ćemo sve druge mjere koje možemo poduzeti u vezi s... aspektima nepoštene konkurencije - rekao je Atal u nedjelju.

Atal je rekao da će vlada stati na kraj sve većoj cijeni dizelskog goriva koje se koristi za poljoprivredne mašine, što je posljedica postupnog ukidanja poreznih olakšica na gorivo.

Postojao bi i hitni fond za pomoć uzgajivačima goveda u borbi protiv bolesti njihove stoke.

Rano u subotu ukinute su neke blokade i saobraćaj se na autocestama normalno odvijao. 

Ali najnovija objava sindikata poljoprivrednika FNSEA i Jeunes Agriculteurs (Mladi poljoprivrednici), koji zajedno predstavljaju većinu poljoprivrednika u Francuskoj, vraća pritisak na Attala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.