MAĐARSKI PREMIJER

Orban pod pritiskom da odobri ulazak Švedske u NATO: "Bio sam stisnut uz zid"

Orban je rekao da je učinio sve što je mogao za Mađarsku prije nego je pristao na dogovor u Briselu o pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura

Viktor Orban. AP Photo/Markus Schreiber, File

N. H.

2.2.2024

Mađarska se nalazi pod sve većim pritiskom da ratificira zahtjev Švedske za članstvom u NATO-u, nakon što su se konačno pridružili ostatku članica Evropske unije u vezi nove pomoći Ukrajini. 

"Učinio sve"

Viktor Orban, mađarski premijer, rekao je u da je učinio sve što je mogao za svoju zemlju prije nego što je pristao na dogovor u Briselu o pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura. 

- Bio sam stisnut uz zid - rekao je Orban.

Nakon toga je istakao da bi se ostale članice dogovore i da je dalje blokirao finansijsku pomoć Kijevu. 

- Uzele bi novac namijenjen Mađarskoj i to također poslale Ukrajini, zašto bi to bilo dobro - rekao je Orban.

Na zadnjem samitu sredinom decembra preostalih 26 članica je postiglo dogovor o pomoći Ukrajini, a jedino je Mađarska bila protiv. Ona je također bila jedina članica koja nije ratificirala zahtjev Švedske za pridruženje zapadnom vojnom savezu.

Pritisak za ubrzanje postupka

Orban tvrdi da njegova vlada podržava pridruživanje Švedske, ali da je pod velikim pritiskom da ubrza taj postupak. 

Opozocioni zastupnici u Mađarskoj su pozvali na održavanje vanredne sjednice parlamenta na čijem bi redu bilo i pitanje švedskog članstva u NATO savezu. 

Međutim, zastupnici "Fidesza" su u četvrtak rekli da žele pričekati dok se ne održi sastanak Orbana i švedskog premijera Ulfa Kristersona (Kristersson). 

Pritisak na Orbana se pojačao nakon što su visoko rangirani američki zastupnici izjavili da žele da Mađarska odmah odobri pristupanje Švedske NATO-u, upozorivši u četvrtak, sedam dana nakon što je njezin ulazak odobrila Turska, da Budimpešta riskira trajno naštetiti svojim odnosima s Vašingtonom ako neće djelovati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.