PODACI UNICEF-A

Najmanje 17.000 djece u Gazi je odvojeno od porodica

O onoj djeci koja ostanu bez roditelja tokom sukoba često brinu drugi rođaci

Brojna djeca ostala bez porodica. Anadolija

E. Ć.

2.2.2024

Najmanje 17.000 djece odvojeno je od svojih porodica u pojasu Gaze, pokazali su to podaci Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Portparol UNICEF-a za palestinske teritorije Džonatan Kriks (Jonathan Crickx) je rekao kako taj broj čini oko jedan posto čitave raseljene populacije od 1,7 miliona.

Kriks je, govoreći na video konferenciji iz Jerusalema, rekao kako je teško ući u trag djeci, jer ponekad ona ne mogu ni da kažu kako se zovu kada dođu u bolnicu.

O onoj djeci koja ostanu bez roditelja tokom sukoba često brinu drugi rođaci. 

- Međutim u Gazi, gdje nema hrane, vode i skloništa, i te šire porodice teško uspijevaju da obezbijede i svoju sopstvenu djecu - izjavio je Kriks.

Prema podacima UNICEF-a, skoro svoj djeci u Gazi, koje navodno ima više od million, potrebna je podrška u očuvanju mentalnog zdravlja, što je dvostruko više nego prije početka rata, izazvanog napadima Hamasa na jug Izraela 7.oktobra 2023. godine.

- Djeca pokazuju simptome visokog nivoa anksioznosti, gubitka apetita, ne mogu da spavaju, imaju emocionalne izlive i paniku svaki put kad čuju zvuke bombardovanja - istakao je Kriks.

On je dodao kako većina stanovnika Pojasa Gaze, koji su sada izbjeglice u Rafi, živi u improvizovanim skloništima, te da u UNICEF-u strepe šta će se dogoditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.