UŽASNI USLOVI

UNICEF upozorava na rast broja umrle djece u Pojasu Gaze

Najmanje 15 palestinske djece umrlo je od dehidracije i pothranjenosti u bolnici "Kamal Adwan"

Dječiji fond Ujedinjenih nacija. Fatima Shbair / AP

Anadolija

3.3.2024

Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorio je u nedjelju na sve veći broj smrtnih slučajeva djece u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

Najmanje 15 palestinske djece umrlo je od dehidracije i pothranjenosti u bolnici "Kamal Adwan" u sjevernom Pojasu Gaze u momentima dok Izrael pooštrava blokadu tog područja.

- Vjerovatno ima još više djece koja se bore za život negdje u nekoliko preostalih bolnica u Gazi, a vjerovatno je još više djece na sjeveru koja uopće ne mogu da dobiju njegu - rekla je Adele Khodr, regionalna direktorica UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

- Ove tragične i užasne smrti su uzrokovane ljudskim djelovanjem, a predvidive su i mogu se spriječiti - dodala je.

Upozorila je na akutni nedostatak hrane, pitke vode i medicinskih usluga u Gazi.

Prema agenciji UN-a, skoro 16 posto, odnosno jedno od šest djece mlađe od dvije godine, akutno je pothranjeno u sjevernoj Gazi.

- Sada imamo smrtne slučajeve djece kojih smo se plašili i vjerovatno će se njihov broj brzo povećati ako se rat ne završi i prepreke humanitarnoj pomoći ne budu odmah otklonjene - rekla je Khodr.

Apelovala je da se dozvoli humanitarnim agencijama da dostavljaju pomoć u Gazu sa svih mogućih graničnih prelaza.

Palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da se broj mrtvih u izraelskim napadima na Gazu u posljednja 24 sata povećao za 90, dosegnuvši 30.410.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.