UNICEF

Pružanje pomoći djeci u Gazi je pitanje života i smrti

Pružanje pomoći djeci u Gazi je pitanje života i smrti - poručili su iz UNICEF-a

Dječiji fond Ujedinjenih nacija. Anadolija

Anadolija

26.2.2024

Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorio je da isporuka pomoći djeci u blokiranom Pojasu Gaze predstavlja pitanje života i smrti, javlja Anadolija.

- Pružanje pomoći djeci u Gazi je pitanje života i smrti - poručili su iz UNICEF-a u objavi na društvenoj mreži X.

U saopćenju je istaknuto da je potreba za vodom, hranom, lijekovima i gorivom u Pojasu Gaze veoma velika i hitna, te da bi prekid vatre bio najbolji način da se ljudi u Gazi spase i da se ublaže njihove patnje.

Uporedo s tim, Filip Lazarini (Philippe Lazzarini), generalni komesar UN-ove Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), rekao je da je u februaru količina humanitarne pomoći koja je ušla u Pojas Gaze dvostruko manja u odnosu na prethodni mjesec.

Lazarini je u jučerašnjoj izjavi naveo da od 23. januara nisu u mogućnosti da isporuče pomoć sjevernom dijelu Pojasa Gaze, koja je na meti žestokih izraelskih napada od 7. oktobra prošle godine.

Zbog opstrukcije Izraela, kojem se sudi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), Gazi ne može biti isporučeno dovoljno pomoći. Palestinci u toj enklavi se bore za goli opstanak i preživljavanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.