OSUDA NAPADA

CAIR: "Bajden treba zahtijevati okončanje genocida, a ne voditi rat na Bliskom istoku"

Ovi najnoviji udari u Iraku i Siriji samo su dodatni dokaz potpunog neuspjeha predsjednikove bliskoistočne politike, dodali su

Džo Bajden. AP

N. H.

3.2.2024

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) osudilo je poteze administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) nakon napada na Irak i Siriju, koji se desio u petak.

- Umjesto vođenja rata širom Bliskog istoka, Bajdenova administracija bi trebala zahtijevati okončanje etničkog čišćenja i genocida ekstremno desničarske izraelske vlade u Gazi - rekao je nacionalni izvršni direktor CAIR-a Nihad Avad (Awad).

Avad je također naglasio da su SAD ignorisale kršenje prava Izraela, te su zadržale američke trupe u Siriji, Iraku i drugim mjestima "gdje nisu dobrodošle" i odbile su ponovo ući u iranski nuklearni sporazum. 

- Ovi najnoviji udari u Iraku i Siriji samo su dodatni dokaz potpunog neuspjeha predsjednikove bliskoistočne politike. Predsjednik Bajden bi trebao promijeniti kurs kako bi zaštitio i američke vojnike i ljude u regiji od još većeg nasilja. Pravda i sloboda za palestinski narod, a ne više bombi, je ono što može izgraditi mirniju budućnost za regiju - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.