AUSTRIJA

Hrvatski državljanin uhapšen zbog ubistva u Klagenfurtu

Žena u susjednom stanu kaže da je skoro sve vidjela kroz odškrinuta vrata

Austrijska policija. AP Photo / Lisa Leutner

N. H.

4.2.2024

Austrijska policija uhapsila je hrvatskog državljanina (20) koji je osumnjičen da je zajedno sa Austrijancem ubio 30-godišnjeg muškarca u stanu u Klagenfurtu.

Sve se desilo prije tri noći, a osumnjičeni su ekspresno uhapšeni na području Klagenfurta.

Žena u susjednom stanu kaže da je skoro sve vidjela kroz odškrinuta vrata.

- Šokirana sam što se takav užasan čin događa u mom komšiluku - rekla je ona dodavši da su njena vrata bila su samo malo otvorena i na njima je bio sigurnosni lanac, pa dodao:

- Jasno se moglo čuti da se nekoliko muškaraca međusobno svađa. Odjednom je bilo gotovo. Zavladala je mrtva tišina.

Obavijestila je policiju koja je odmah stigla. Policajci su u stanu pronašli mrtvog stanara. Riječ je o 30-godišnjaku iz Klagenfurta koji je imao pet ubodnih rana nožem. 

- To je sigurno bio užasan čin. Cijelo je stubište puno krvi. Moglo je tu živjeti i njih šestorica, ja to ne bih znala - rekla je.

Odmah po prijavi zločina, policija je krenula u potjeru i dvojica muškaraca uhapšena su u Klagenfurtu. Riječ je o Hrvatu i Austrijancu, koji su i prilikom hapšenja bili u alkoholisanom stanju. Jedan živi u Klagenfurtu, drugi u okrugu Klagenfurt-Land. Istražitelji su pronašli krv na odjeći, a kod jednog je pronađen i nož sa tragovima krvi.

Neposredno nakon hapšenja saslušan je samo Austrijanac, dok Hrvat nije mogao jer je bio u stanju teške alkoholisanosti.

- Navodno su htjeli oteti žrtvu. Nadali su se da će pronaći drogu u stanu - rekli su iz policije. Austrijanac je navodno rekao za ubistvo okrivio Hrvata, koji je ranije osuđivan za krivična djela koja su uglavnom bila vezana za trgovinu drogom. Kako prenose tamošnji mediji, i žrtva je bila iz narko miljea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.