BRAZIL

U Rio de Ženeiru nagli porast slučajeva denga groznice, proglašeno vanredno stanje

Rio je do sada ove godine registrirao 10.000 slučajeva, u poređenju s 23.000 u cijeloj 2023.

Rio de Ženeiro. UNESCO

FENA

6.2.2024

Vlasti u Rio de Ženeiru proglasile su vanredno zdravstveno stanje u pokušaju suzbijanja širenja denga groznice. Broj slučajeva bolesti koju prenose komarci učetverostručio se u Brazilu u januaru u poređenju sa istim mjesecom prošle godine.

Rio je do sada ove godine registrirao 10.000 slučajeva, u poređenju s 23.000 u cijeloj 2023., javlja BBC.

Bolni simptomi

Denga groznica može uzrokovati groznicu, jaku glavobolju, bol iza očiju, bolove u mišićima i zglobovima te osip s mrljama. Vakcina protiv denga groznice koju je razvila japanska kompanija Takeda odobrena je od brazilskog zdravstvenog regulatora prošle godine, ali još nije u širokoj distribuciji.

Eder Gati iz brazilskog ministarstva zdravstva rekao je da je broj doza koje je javno zdravstvo primilo iz japanske laboratorije ograničen. Vlada stoga planira dati prednost velikim općinama s visokim stopama prijenosa denga groznice. U međuvremenu, gradska vijećnica Rija najavila je da će otvoriti 10 centara za liječenje oboljelih od denge.

Daniel Soranz, gradski sekretar za zdravstvo, rekao je da je cilj smanjiti broj ozbiljnih slučajeva i smrti uzrokovanih infekcijom.

-Rano liječenje čini veliku razliku - rekao je.

Preventirati denga groznicu

Zdravstveni dužnosnici također su pozvali ljude da spriječe ugrize komaraca nanošenjem repelenata. Brazilska ministrica zdravstva Nisia Trindade pozvala je ljude da provjere svoje domove i riješe se svake stajaće vode u kojoj se razmnožavaju komarci koji prenose denga groznicu.

Rio nije jedino mjesto koje je proglasilo vanredno zdravstveno stanje zbog porasta slučajeva denga groznice. Savezni okrug i države Minas Gerais, Acre i Goias već su poduzeli korake proteklih sedmica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.