NUKLEARNA SILA

Indija kupuje bespilotne letjelice za 3,99 milijardi dolara od SAD

Indija je službeno uputila zahtjev za narudžbu 31 bespilotne letjelice MQ-9B Sky Guardian.

MQ-9B Sky Guardian. Wikimedia

D. Dž.

7.2.2024

Agencija za sigurnosnu i odbrambenu saradnju Sjedinjenih Američkih Država objavila je zaprimljenu narudžbu Indije da kupi 31 bespilotnu letjelicu tipa MQ-9B „Reaper“ Sky Guardian. Uz pripadajuće bespilotne letjelice u zahtjevu se naručuje i oprema koja ide uz "B" standard modernizacije ove letjelice. Pa se tako izdvaja zahtjev za nabavku 170 raketa AGM-114R Hellfire, 310 GBU-39B/B laserski navođenih bombi i veliki broj specijaliziranih optoelektronskih uređaja.

Indija je tako pojačala svoju postojeću flotu bespilotnih letjelica ovog tipa, s obzirom na to da je od 2020. korisnik MQ-9 platforme. Još 2017. godine je potpisan sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Indije o nabavci 30 bespilotnih letjelica ovog tipa. 

Inače ovaj model bespilotne letjelice je u toku korištenja od strane indijske ratne mornarice imao čak 3.000 sati naleta. Zvanična potvrda ove nabavke čija je procijenjena vrijednost približno 3,99 milijardi dolara biti će saopćena krajem mjeseca tokom posjete indijskog premijera Narendra Modija (Modhi) Sjedinjenim Američkim Državama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.