20 GODINA NA VLASTI

Predsjednik Azerbejdžana Alijev osvaja još jedan sedmogodišnji mandat

Alijev je izjavio da želi da izbori "označe početak nove ere", u kojoj Azerbajdžan ima punu kontrolu nad svojoj teritorijom

Ilham Alijev. Twitter

FENA

7.2.2024

Glasači u Azerbajdžanu glasali su u srijedu na prijevremenim izborima koji će gotovo sigurno dati sadašnjem predsjedniku Ilhamu Alijevu još jedan sedmogodišnji mandat, piše agencija AP.

Dvije decenije na vlasti

Alijev, 62, na vlasti je više od 20 godina, nasljeđujući svog oca koji je bio komunistički šef Azerbajdžana, a zatim i predsjednik deceniju kada je Azerbajdžan postao neovisan nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Sljedeći predsjednički izbori zakazani su za iduću godinu, ali je Alijev raspisao prijevremene izbore nedugo nakon što su azerbajdžanske trupe preuzele regiju Karabah od etničkih jermenskih snaga koje su je kontrolirale tri decenije.

Analitičari su sugerirali da je Alijev pomaknuo izbore kako bi iskoristio svoj nagli porast popularnosti nakon septembarskog udara u Karabahu. Bit će u centru pažnje u novembru kada Azerbajdžan, zemlja koja se velikim dijelom oslanja na prihode od fosilnih goriva, bude domaćin konferencije UN-a o klimatskim promjenama.

Odziv na izborima je bio velik, a izborni dužnosnici rekli su da je više od 70 posto birača s pravom glasa glasalo tokom prvih devet sati 11-satnog glasovanja.

Početak "nove ere"

Alijev je izjavio da želi da izbori "označe početak nove ere", u kojoj Azerbajdžan ima punu kontrolu nad svojoj teritorijom.

Azerbajdžan je vratio dijelove Karabaha i većinu okolne teritorije 2020. godine u šestosedmičnom ratu, koji je završio primirjem uz posredovanje Moskve. U decembru 2022. Azerbajdžan je počeo blokirati cestu koja povezuje regiju s Jermenijom, uzrokujući nestašice hrane i goriva, a zatim je pokrenuo septembarski napad koji je razbio separatističke snage u samo jednom danu i prisilio ih da polože oružje, navodi AP.

Više od 100.000 etničkih Jermena je pobjeglo iz regije nakon poraza, ostavivši je gotovo napuštenom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.