GASNI INTERKONEKTOR

Srbija okončala potpunu ovisnost od ruskog gasa

Ceremonija puštanja gasovoda u rad, koji je vrijedan 94 miliona eura, održana je u mjestu Trupale kod Niša

Sa otvaranja gasovoda. Instagram

N. H.

10.12.2023

Gasni interkonektor Srbija - Bugarska je pušten u funkciju, te će kao alternativni pravac snabdjevanja Srbiji obezbjediti energetsku sigurnos. 

Ceremonija puštanja gasovoda u rad, koji je vrijedan 94 miliona eura, održana je u mjestu Trupale kod Niša. 

Tu su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Azerbjedžana Ilham Alijev i ambasador EU u Srbiji. 

- Povezujemo Bugarsku sa Srbijom, povezujemo Srbiju sa Evropskom unijom, a u tom smislu ova infrastruktura ima strateški značaj i za Srbiju i za Evropsku uniju - kazao je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre (Giaufret), pa dodao:

- Evropska unija snažno je podržala ovaj projekat kako bi se diversifikovali izvori snabdijevanja energijom za Srbiju i zaista time se okončava puna zavisnost od ruskog gasa. Nama su potrebni pouzdani partneri i potrebni su nam pouzdani dobavljači - poručio je Žofre, prenosi RTS.

Također, ambasador EU u Srbiji je kazao da je Evropska unija omogućila gotovo 50 miliona bespovratnih sredstava za ovaj projekat, dok je Evropska investiciona banka dala 25 miliona povoljnih kredita.

Predsjednik Bugarske je rekao da je gasni interkonektor mnogo više od infrastrukturnog projekta.

- To je simbol uspješne i plodonosne saradnje između Srbije, Bugarske i Azerbejdžana. Saradnja koja vodi održivom ekonomskom rastu regiona i izraza volje da zajedno gradimo evropsku budućnost - naveo je Radev.

Rekao je da vjeruje da će inetrkontektor povećati interesovanje za nova ulaganja.

Ministarica energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović poručila da je danas veliki dan za odnose Srbije, Bugarske i Azerbejdžana.

- Iako je ovaj projekat planiran već dugi niz godina i obezbeđivanje sredstava pre svega iz EU, hvala im na tome, trajalo dugo godina, uspeli smo za samo godinu dana da završimo radove i da se dogovorimo sa našim prijateljima iz Azerbejdžana o isporukama gasa, ali takođe i da koordiniramo sa prijateljima iz Bugarske, da se povežemo, da se spojimo na granici između Srbije i Bugarske - navela je Đedović Handanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.