ŠPIJUNSKA OPERACIJA IRANA

Brod Behshad navodi hutske rakete

Direktan udar na Behshad bio bi direktan akt rata Irana i SAD, što je, ipak, crvena linija koju niko ne želi preći

Izgleda kao klasičan transportni brod. IRNA

Dean Džebić

9.2.2024

Prvog dana operacije "Posejdonov strijelac" u Adenski zaljev je uplovio civilni tegljač "Behshad" kao plovilo s iranskim oznakama. To je brod koji po konfirguraciji i vanjskom izgledu ima oblik svakog uobičajnog tegljača i transportnog broda.

Međutim, prava namjena ovog tegljača daleko je od transportne, s obzirom na to da je on uvršten u plovila iranske ratne mornarice. Behshad uvijek prate dva broda iranske ratne mornarice, uglavnom to su fregata Alborz klase "Alvand", kao i logistički brod Bushehr klase "Bandar Abbas". 

Fregata Alvand kao stalni pratioc. Wikipedia

S obzirom na to da, prema ruti koju daje stranica "Marinetraffic.com", brod saobraća na relaciji luka Aden i luka Džibuti, pri čemu često isključuje transponder, ne može se svakodnevno pratiti. Od početka operacije aktivno je prisutan u regiji u pratnji fregate Alborz, pri čemu se sumnja da je opremljen instrumentima i uređajima za elektronsko izviđanje i protuelektronsku borbu. 

Logistički brod Bushehr. Wikipedia

Među komentatorima  traži se potapanje Behshada, s obzirom na to da postoje sumnje da elektronski djeluje u koordinaciji s hutskim snagama na kopnu. S druge strane postoji opasnost da se Behshadom snabdijevaju Huti tehnologijom i krstarećim raketama s obzirom na česte dolaske u luku Aden. Međutim, čak i u tim uvjetima direktan udar na Behshad bio bi direktan akt rata Irana i SAD, što je, ipak, crvena linija koju niko ne želi preći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.