AUDIO-VIZUELNA PORUKA

Bivši premijer Imran Kan iz zatvora proglasio pobjedu na izborima u Pakistanu

U poruci, objavljenoj na platformi X, Kan je odbacio tvrdnju svog rivala, bivšeg premijera Navaza Šarifa o pobjedi njegove stranke PLM

Imran Kan. Platforma X

H. J. I.

10.2.2024

Bivši premijer Pakistana Imran Kan danas je iz zatvora proglasio pobjedu na opštim izborima u zemlji, kroz audio-vizuelnu poruku napravljenu uz pomoć vještačke inteligencije (AI).

U poruci, objavljenoj na platformi X, Kan je odbacio tvrdnju svog rivala, bivšeg premijera Navaza Šarifa o pobjedi njegove stranke PLM, prenosi Reuters. 

Pozvao pristalice da slave pobjedu

Kan je pozvao svoje pristalice da slave pobjedu koja je postignuta, uprkos onome što on naziva obračunom sa njegovom strankom.

Nezavisni kandidati koje podržava Kan osvojili su najviše glasova na izborima u četvrtak, uprkos tome što je on u zatvoru a njegova stranka zabranjena na glasačkim listićima.

Ranije danas, Šarif je saopštio da je njegova stranka, Pakistanska muslimanska liga, pobijedila na parlamentarnim izborima u zemlji, ali nije otkrio koliko je mandata osvojila.

Podaci izborne komisije

Rezultati koje je objavila izborna komisija pokazuju da je PML osvojila 42 poslanička mjesta, što je mnogo manje od 133 koliko je potrebno da bi se dobilo pravo za formiranje vlade, navodi Reuters.

Kan (71) je ranije ove sedmice osuđen na 10 godina zatvora zbog odavanja državne tajne i na 14 godina zajedno sa suprugom zbog korupcije, odnosno ilegalne prodaje državnih poklona.

On se i dalje suočava sa oko 170 optužbi u različitim slučajevima, kažu njegovi advokati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.