VAŠINGTON

Bajden se sastao sa Šolcom, optužio Kongres: "To je kriminalno zanemarivanje Kijeva"

Bijela kuća već mjesecima upozorava da bi neuspjeh zastupnika u pružanju pomoći Kijevu naštetio njegovoj sposobnosti da se bori protiv Rusije

Olaf Šolc i Džo Bajden. Platforma X

H. J. I.

10.2.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je jučer da će Kongres biti kriv za "gotovo kriminalno zanemarivanje" Ukrajine ne usvoji li zakon o njenom finansiranju te je zahvalio njemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Scholz) na njegovom vodstvu u osiguravanju njemačke vojne pomoći Kijevu.

Šolc, koji je stigao u kratku posjetu Vašingtonu kako bi pružio podršku Bajdenovim naporima da osigura sredstva za Ukrajinu, sastao se s predsjednikom u Bijeloj kući na razgovorima posvećenim agresiji Rusije na Ukrajinu, kao i krizi na Bliskom istoku.

"To je nečuveno"

Obraćajući se novinarima prije sastanka, Šolc je rekao da je bio ohrabren potezom Senata SAD-a u četvrtak da unaprijedi prijedlog zakona od 95.34 milijarde dolara koji uključuje pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, nakon što su republikanci blokirali kompromisni zakon koji je uključivao reforme imigracijske politike.

Bijela kuća već mjesecima upozorava da bi neuspjeh zastupnika u pružanju pomoći Kijevu naštetio njegovoj sposobnosti da se bori protiv Rusije dvije godine nakon invazije Moskve na Ukrajinu. 

- Neuspjeh Kongresa Sjedinjenih Država, ako se dogodi da ne podrži Ukrajinu, blizu je kriminalnog zanemarivanja. To je nečuveno - rekao je Bajden u Ovalnom uredu.

Šolc: Na to Putin i računa

- Jako sam sretan što smo u Evropi sada donijeli odluke da osiguramo potrebnu finansijsku podršku budžetu - rekao je njemački kancelar, govoreći na engleskom. 

- Također da je Njemačka bila spremna povećati svoju podršku isporukom oružja - dodao je izrazivši nadu da će i Kongres to slijediti i donijeti odluku o davanju potrebne podrške.

Šolc je istaknuo da je Njemačka u posljednje vrijeme dala odlučujući doprinos podršci Ukrajini u odbijanju sveobuhvatne ruske invazije. 

- Sada se isto mora dogoditi u ostatku Evrope, a također i u Sjedinjenim Državama - rekao je, napominjući da ruski predsjednik Vladimir Putin računa na izostajanje podrške Ukrajini.

Komentirao intervju s Putinom

Šolc je rekao da ga je njegov sastanak s američkim senatorima u četvrtak navečer uvjerio da stručnjaci za vanjsku politiku i sigurnost u američkom Kongresu razumiju potrebu za trajnom podrškom Ukrajini.

Putin je ispričao "potpuno apsurdnu priču o podrijetlu ovog rata" u svom intervjuu s konzervativnim američkim voditeljem Takerom Karlsonom (Tucker Carlson), koji je emitiran u četvrtak, ustvrdio je njemački kancelar.

- Postoji jasan uzrok, a to je volja ruskog predsjednika da pripoji dio Ukrajine - rekao je. Evropska unija je prošle sedmice odobrila četverogodišnji kredit od 50 milijardi eura za Ukrajinu. Ukrajina, koja teži pridruživanju vojnom savezu NATO-a, oslanja se na vojnu podršku i finansijsku podršku zapadnih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.