70 PREMA 29 GLASOVA

Američki Senat odobrio paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95 milijardi dolara

Zastupnici su tu mjeru odobrili sa 70 prema 29 glasova, što je značajno premašilo prag od 60 glasova u Senatu za usvajanje

Američki Senat. Fena

FENA

13.2.2024

Američki Senat predvođen demokratama usvojio je u utorak paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vrijedan 95,34 milijarde dolara, iako se suočava s neizvjesnim putem u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca.

Zastupnici su tu mjeru odobrili sa 70 prema 29 glasova, što je značajno premašilo prag od 60 glasova u Senatu za usvajanje i poslali su zakon u Predstavnički dom. Dvadeset dva republikanca pridružila su se većini demokrata u podršci zakonu.

- Sigurno su prošle godine, možda i decenije, otkako je Senat usvojio zakon koji toliko utiče ne samo na našu nacionalnu sigurnost, ne samo na sigurnost naših saveznika, nego i na sigurnost zapadne demokratije - izjavio je vođa većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) ubrzo nakon glasanja pred zoru.

Šumer je na konferenciji za novinare tokom dana kazao da je uvjeren da će zakon proći Predstavnički dom uz podršku obje stranke ako republikanski predsjednik Doma Majk Džonson (Mike Johnson) dozvoli glasanje

Oba doma Kongresa moraju odobriti zakon prije nego što ga predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) potpiše kao zakon, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.