NA VLASTI OD 2003.

Ilham Alijev položio zakletvu za novi mandat predsjednika Azerbejdžana

Azerbejdžan je zvanično sekularna država, ali njeno stanovništvo je pretežno muslimansko

Ilham Alijev tokom pologanja zakletve. APA

Anadolija

14.2.2024

Ilham Alijev (Aliyev) položio je zakletvu za novi mandat predsjednika Azerbejdžana tokom ceremonije u glavnom gradu Bakuu u srijedu, javlja Anadolija.

- Farhad Abdulajev (Abdullayev), šef Ustavnog suda Azerbejdžana, pozvao je Alijeva da položi zakletvu u Narodnoj skupštini nakon što je sud zvanično potvrdio njegovu pobjedu na prošlosedmičnim prijevremenim izborima - navodi se u saopćenju azerbejdžanskog Predsjedništva.

U saopćenju se navodi da je Alijev položio zakletvu, stavivši ruku na Ustav zemlje, zaklevši se da će ga se pridržavati prilikom izvršavanja svojih ovlaštenja, kao i da će "štititi nezavisnost i teritorijalni integritet države i dostojanstveno služiti narodu".

Alijev je potom stavio ruku na Kur’an, muslimansku svetu knjigu, navodeći da će "ostati odan i poštovati nacionalne i moralne vrijednosti i tradicije koje je narod Azerbejdžana stvarao vijekovima".

Azerbejdžan je zvanično sekularna država, ali njeno stanovništvo je pretežno muslimansko.

Alijev, koji je predsjednik Azerbejdžana od 2003. godine, ponovo je izabran za peti mandat 7. februara s više od 92 posto glasova birača.​​​​​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.