NESTAO

Sijev ljubimac spetljao se s britanskom špijunkom, a onda se upetljao Putin: "Presudila mu je ljubavnica!"

Kin Gang (Qin) nije viđen u javnosti od lipnja. Njegova ljubavnica također je nestala. Taj isti dan Peking je posjetio ruski izaslanik...

Bivši kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang i Fu Xiaotian, kineska TV novinarka. Newscom

D. H.

14.2.2024

Osam mjeseci diplomatska se zajednica čudila gdje je nestao kineski ministar vanjskih poslova Kin Gang (Qin Gang), piše "Washington Post". Čini se da je svemu kumovala Fu Ksiaotian (Xiaotian), kineska novinarka s kojom je Kin, navodno, bio u vanbračnoj vezi.

Brujanje društvenih mreža

Prvi put o njima se pričalo kada je Fu dobila dijete s nepoznatim ocem putem surogat-majke u Sjedinjenim Državama 2022. godine dok je Kin bio kineski ambasador u Vašingtonu. O tome su naveliko brujale društvene mreže.

Međutim, čini se da vanbračna veza nije jedino što je dovelo do pada nekad moćnog kineskog političara koji je bio u odličnim odnosima s Si Džinpingom (Jinping) i strelovito napredovao do vodećih političkih pozicija u drugom najvećem gospodarstvu svijeta.

Ni CIA ne zna zbog čega je tako naglo smijenjen, ali postoje brojne teorije. "Washington Post" razgovarao je s američkim funkcionerima i diplomatima o tome što je dovelo do tako brutalnog pada Kin Ganga.

Najsočnije teorije govore o mogućnosti da je Fu bila tajna agentica, špijunka strane obavještajne službe, i da je kompromitirala Qina. Jedan američki diplomat rekao je autoru WP-a kako je čuo da je Kin bio ruski agent. Međutim, američki obavještajac - svi WP-ovi izvori tražili su da ostanu anonimni - tvrdi da je to bila Fu. Barem tako vjeruju kineski zvaničnici. S time da Fu nije bila ruska, nego, navodno, britanska agentica.

"Dugo smo i pomno istraživali šta se dogodilo s Kinom, ali kao da je nestao. Kao da je izbrisan iz partijske povijesti u staljinističkoj maniri", izjavio je američkom dnevniku jedan izvor blizak američkoj administraciji.

Kin je nestao iz javnosti 25. juna, a mjesec poslije prestao je službeno obnašati svoje dužnosti. Na dan kad je nestao, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko posjetio je Peking. Je li Rudenko donio dokaze o Qinovoj kompromitiranosti, pita se WP.

To tvrdi jedan bivši američki funkcioner. O tome da je Fu britanska agentica spekulirano je u medijima, a Bajdenova (Biden) administracija pokušala je doznati je li to istina. Međutim, nisu dobili potvrdu.

Nije znao za njenu tajnu

Bilo kako bilo, jedan Postov izvor tvrdi da bivši ministar nije znao za tajnu svoje ljubavnice, a nakon što je to doznao, pokušao se ubiti. Prema toj priči, Kin je završio u bolnici za visoke kineske zvaničnike.

Osim Kina, nestala je i Fu i gotovo je sigurno da je zatvorena. Njihova je veza, vjeruje se, počela u Velikoj Britaniji 2010. godine, kada su oboje tamo radili. Qin je tamo bio u kineskoj ambasadi. Kada se vratio u Peking 2011., naglo je napredovao. Organizirao je Xijeva putovanja u inozemstvo i zbližio se s njim. Njegova je supruga bila bliska sa suprugom Si Džinpinga pa se vjeruje da je i to pomoglo njegovom karijernom uzletu.

"Washington Post" piše kako se Fu neobično ponašala nakon što je Qin postao ministar vanjskih poslova Kine. Pisala je o svom djetetu, ne otkrivajući ime oca na društvenim mrežama. Otprilike u vrijeme Qinova rođendana objavila je rođendansku čestitku za oca svog sina, piše "Financial Times".

Važan dio misterija, prema mišljenju autora WP-a, jeste to da je Qinov nestanak koincidirao s dolaskom ruskog zvaničnika u Peking. Prethodni dan je pokojni šef mreže Wagner Jevgenij Prigožin poslao svoju armiju na Moskvu. Putin je, navodi autor, vjerovatno želio pokazati Xiju da drži sve konce u rukama. Štaviše, tako se pokazalo da Putin ima mnogo veću težinu za Peking nego što mnogi misle. Rusija se često navodi kao "mlađi partner" Kine. Ali, stranim promatračima Rusija odaje da je i dalje veliki igrač u svijetu špijunaže. Kina je možda ekonomska velesila, ali Vladimir Putin majstor je obavještajnog svijeta i političke manipulacije, zaključuje WP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.