POTPUNO NOVI IZGLED

Turska modernizira svoje tenkove M60 "Patton"

Sa T paketom opreme i modernizacije, tenk star skoro 60 godina dobija svoje mjesto na savremenom ratištu

Testiranja su pokazala značajna poboljšanja. Platforma X

D. Dž

14.2.2024

Na poligonima za ispitivanje novih borbenih sistema organizovana je službena ceremonija kojoj su prisustvovali najviši vojni zvaničnici Republike Turske. Na ceremoniji je predstavljena najnovija modernizacija tenka M60T iz modernizacijskog paketa "FIRAT". 

Cijeli modernizacijski paket predstavlja veliki uspjeh s obzirom na to da je u potpunosti sačinjen od tehnologije koja se proizvodi u Turskoj čime je poveća autonomonost proizvodnog procesa. 

Novi paket modernizacije. Platforma X

Tenkovi M60T, nadograđene verzije američkog tenka M60A3, prošli su opsežna poboljšanja u sklopu dodavanja sposobnosti projektu M60T. Predvođena turskom obrambenom industrijom, nastojanje modernizacije ima cilj ojačati borbenu efikasnost i operativne sposobnosti turskih oklopnih snaga. 

Ključna poboljšanja su potpuna automatizacija cjelokupnog sistema upravljanja vatrom kao i najnoviji reaktivni sistem oklopa tipa PULAT.  Trenutno, turska armija raspolaže s gotovo 800 tenkova M60 "Patton", i to u nekoliko varijacija. Tendencija je cjelokupnu flotu tenkova prevesti na TM ili T verziju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.