KONFERENCIJA U MINHENU

Kina pozvala na pojačane napore za uspostavljanje nezavisne palestinske države

Vang je rekao da je Peking uvijek radio na miru u Afganistanu, Ukrajini, Mijanmaru i na Bliskom istoku

Kina. Fena

FENA

17.2.2024

Kina je u subotu pozvala na ubrzanje napora za uspostavljanje nezavisne palestinske države i na okončanje "najdugotrajnije nepravde na svijetu".

Uspostavljanje mira

- Generacije palestinskog naroda su raseljene, u nemogućnosti da se vrate u svoj dom. Ovo je najdugotrajnija nepravda u našem svijetu - rekao je ministar vanjskih poslova Vang Ji (Wang Yi) na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj

Vang je rekao da Kina poziva na ubrzane napore u uspostavljanju nezavisne države Palestine i sazivanje šire i djelotvornije međunarodne mirovne konferencije kako bi se istinski ostvario miroljubivi suživot između Palestine i Izraela.

- Isto se mora učiniti kako bi se ublažile tenzije u Crvenom moru - rekao je Vang.

Vang je rekao da Peking javno poziva sve strane da ne uznemiravaju komercijalne brodove, dodajući da se radnja mora poduzeti u skladu s međunarodnim pravom i mandatom Vijeća sigurnosti UN-a.

Izražavajući duboku zabrinutost zbog ubijanja civila u Pojasu Gaze, koji je pod nemilosrdnim izraelskim napadima od 7. oktobra, Wang je rekao da je neprihvatljivo da se ova situacija nastavi u 21. stoljeću.

Pozvao je na hitan prekid vatre i pozvao na uspostavljanje nesmetanih humanitarnih koridora.

- Trebali bismo pozvati na pravilno rješavanje pitanja Palestine, koje traje više od 70 godina i treba uložiti napore ka rješenju s dvije države tek kada se to ostvari - poručio je šef kineske diplomatije.

Osvrćući se na sukobe u drugim regijama, Vang je rekao da je Peking uvijek radio na miru u Afganistanu, Ukrajini, Mijanmaru i na Bliskom istoku.

Tajvan dio Kine

Što se tiče Tajvana, on je ostrvo nazvao neotuđivim dijelom Kine, a pitanja oko njega tiču se unutrašnjih poslova njegove zemlje.

- Da bi se poštovale osnovne međunarodne norme, princip jedne Kine mora se podržati kako bi se očuvao mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza i nezavisnost Tajvana mora biti odlučno odbačena - rekao je Vang.

Vang je govorio i o stanju kineske ekonomije i naporima njegove zemlje da se pridruži međunarodnoj zajednici i zaštiti od posljedica klimatskih promjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.