SVJETSKO TRŽIŠTE

Cijene nafte pale treću sedmicu zaredom

Na londonskom tržištu je cijena barela prošle sedmice pala 4.1 posto, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4.2 posto

Trgovci izrazili zabrinutost. Platforma X

H. J. I.

13.11.2023

Na svjetskim tržištima su cijene nafte pale i prošle sedmice, treće zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim ekonomijama.

Na londonskom tržištu je cijena barela prošle sedmice pala 4.1 posto, na 81.43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4.2 posto, na 77.17 dolara.

Zabrinutost trgovaca

Pad cijena treću sedmicu zaredom posljedica je zabrinutosti trgovaca zbog naznaka slabljenja potražnje u SAD i Kini, najvećim svjetskim potrošačima "crnog zlata".

Zalihe u SAD porasle su prije sedam dana za gotovo 13 miliona barela, a američka vlada poručila je kako, prema novim procjenama, očekuje pad potrošnje u ovoj godini za 300 hiljada barela dnevno, dok je donedavno očekivala rast za 100 hiljada barela.

S druge strane, kineski uvoz nafte snažno je porastao u oktobru. No trgovce je zabrinula vijest da su rafinerije u najvećem kupcu sirove nafte u svijetu zatražile od najvećeg svjetskog izvoznika Saudijske Arabije manje nafte za decembar.

Poremećaj proizvodnje

- Strah od poremećaja proizvodnje na Bliskom istoku zbog sukoba Izraela i Hamasa ustupio je mjesto zabrinutosti za potražnju - pišu analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

Trgovce zabrinjava i usporavanje rasta najvećih zapadnih ekonomija, s obzirom na to da centralne banke povišenim kamatnim stopama nastoje suzbiti inflaciju.

U takvim okolnostima teško je za očekivati jačanje potražnje, pa cijene nafte može podržati samo smanjenje ponude, odnosno proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača - Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Nakon prošlosedmičnog pada, na londonskom je tržištu cijena barela sada u minusu u odnosu na početak godine oko 5, a na američkom tržištu oko 4 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.