JUG POJASA GAZE

Šef WHO-a osudio opsadu bolnice u Gazi i pozvao na hitan pristup pacijentima

Bolnica Naser (Nasser) u Gazi više ne radi, nakon jednosedmične opsade praćene kontinuiranim napadom

Pojas Gaze. AP

Anadolija

18.2.2024

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejsus (Ghebreyesus) u nedjelju je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog pogoršanja situacije u bolnici u gradu Khan Younis na jugu Pojasa Gaze, naglašavajući hitnu potrebu za pristupom pacijentima i medicinskim ustanovama, prenosi Anadolija.

Bolnica Nasser u Gazi više ne radi

- Bolnica Naser (Nasser) u Gazi više ne radi, nakon jednosedmične opsade praćene kontinuiranim napadom - napisao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na platformi X.

Uprkos zajedničkim naporima tima WHO i njegovih partnera, pristup bolnici za procjenu pacijenata i kritičnih medicinskih potreba je odbijen, kazao je.

- Juče i prekjuče, timu SZO nije bilo dozvoljeno da uđe u bolnicu kako bi procijenio stanje pacijenata i kritične medicinske potrebe, uprkos tome što je stigao do bolničkog kompleksa kako bi zajedno sa partnerima isporučio gorivo - rekao je Tedros.

Istakao je da skoro 200 pacijenata i dalje u bolnici, a da najmanje 20 treba hitno biti prebačeno u druge zdravstvene ustanove.

Cijenu kašnjenja platiće životi pacijenata

- Cijenu kašnjenja platiće životi pacijenata. Treba olakšati pristup pacijentima i bolnici - poručio je.

Palestinsko ministarstvo zdravlja u petak je saopštilo da je najmanje pet pacijenata umrlo u bolnici zbog nestanka struje nakon što je izraelska vojska upala u ustanovu.

Khan Younis je od 22. januara bio svjedok masovne izraelske kopnene invazije, zbog koje je desetine hiljada stanovnika bilo primorano pobjeći pod teškim izraelskim bombardovanjem.

Ubijeno je 28.858 Palestinaca

Od početka vojne ofanzive Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je 28.858 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.677.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.