PODACI HAMASA

Od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 24.100 Palestinaca

Palestinske vlasti iz Gaze saopćile su da su u izraelskim napadima u protekla 24 sata ubijena 132, a ranjena 252 Palestinca u Pojasu Gaze

100 dana neprestane nesigurnosti i straha ne može se opisati, a to i dalje traje. AP

Anadolija

15.1.2024

Najmanje 24.100 Palestinaca je ubijeno, a 60.834 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopćilo je jutros Ministarstvo zdravlja u blokiranoj palestinskoj enklavi, javlja Anadolija.

- Izraelske okupacione snage su počinile 12 masakra nad porodicama u Pojasu Gaze, što je rezultiralo sa 132 smrtna slučaja i 252 povrijeđene osobe u posljednja 24 sata - navodi se u saopćenju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), 85 posto stanovništva Pojasa Gaze je interno raseljeno zbog izraelskih napada i akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili u potpunosti uništeno.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghabreyesus upozorio je jučer da ljudi u Gazi žive u paklu i da nema sigurnog mjesta u toj regiji.

- 100 dana neprestane nesigurnosti i straha ne može se opisati, a to i dalje traje. Mora se učiniti sve da se prekine nasilje, kako bi se spriječilo više nepotrebnih smrti i povreda. Oslobodite zarobljenike. Prekid vatre, sada - naveo je on na društvenoj mreži X.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.