MINHEN

Malteški ministar vanjskih poslova Ian Borg pozvao na trajni prekid vatre u Gazi

Previše je nevinih života izgubljeno, djece, žena i staraca. Vrijeme je za trajni prekid vatre u Gazi - poručio je Borg

Ministar vanjskih i evropskih poslova i trgovine Malte Ian Borg. Anadolija

Anadolija

18.2.2024

Ministar vanjskih i evropskih poslova i trgovine Malte Ian Borg pozvao je na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze koja je na udaru brutalnih izraelskih napada jod 7. oktobra prošle godine, javlja Anadolija.

Borg prisustvuje 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj, a za Anadolu je komentirao situaciju na Bliskom istoku koja je među glavnim temama ove međunarodne konferencije.

- Previše je nevinih života izgubljeno, djece, žena i staraca. Vrijeme je za trajni prekid vatre u Gazi - poručio je Borg.

Izrazio je zabrinutost zbog izraelskog plana napada na grad Rafah u kojem je zbrinuto više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca iz drugih dijelova Pojasa Gaze.

- Gazani se guraju iz jednog dijela opkoljenog Pojasa u drugi i stoga pozivamo na prekid vatre - dodao je Borg.

Borg je istakao da počinioci napada na Izrael, koji su se dogodili 7. oktobra 2023. godine, nisu bili civili Gaze i da zato ne treba da budu ubijeni.

Borg je naveo da pomno prate istragu o izraelskim optužbama protiv Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), ali je naglasio da će Malta u međuvremenu nastaviti podržavati tu organizaciju.

- Neko mora pružiti humanitarnu pomoć i svu drugu podršku civilima u Gazi, čak i ako to nije UNRWA - zaključio je Borg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.