EKOLOŠKA KATASTROFA

Video / Veliki požar u Francuskoj: Gori 900 tona litijevih baterija

Litijske baterije vitalne su u električnim uređajima od telefona do električnih automobila, ali sadrže zapaljive materijale

Veliki požar u Francuskoj. Platforma X

E. Ć.

18.2.2024

U južnoj Francuskoj je došlo do velikog požara u tvornici za recikliranje baterija. Gori oko 900 tona litijevih baterija, saopćile su francuske vlasti.

- Požar je izbio jučer u skladištu u vlasništvu francuske grupe za recikliranje SNAM u Viviezu, sjeverno od Toulousea - objavio je lokalni vijećnik Paskal Maze (Pascal Mazet) na društvenoj mreži X.

Kako piše "Le Monde", oko 70 vatrogasaca se bori da stavi požar pod kontrolu. Srećom, kako je rekao lokalni dužnosnik Šarl Giusti (Charles), nema opasnosti za ljude koji žive u blizini.

Inače, litijske baterije vitalne su u električnim uređajima od telefona do električnih automobila, ali sadrže zapaljive materijale koji ih, u kombinaciji s energijom koju pohranjuju, mogu učiniti osjetljivima na zapaljenje kada su izložene toplini.

Izgaranje litijskih baterija je potencijalna opasnost zbog ispuštanja toksičnih tvari.

Izdana sigurnosna napomena upozorava da bi u slučaju većeg požara proizvodi u tvornici vjerojatno emitirali kadmij. Kadmij je vrlo otrovan i opasan za okoliš. Međutim, navodi se da otrovne pare ne bi trebale predstavljati neposrednu zdravstvenu opasnost za stanovnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.