NA DANAŠNJI DAN

Đorđe Balašević: 3. godišnjica smrti „Panonskog mornara“

Danas je ponedjeljak, 19. februar/veljača 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 316 dana

Đorđe Balašević. gloria.hr

I.P.

19.2.2024

Na današnji dan 2021. godine, u 68. godini života od posljedica Covida-19, u Kliničkom centru „Vojvodina“ u Novom Sadu, preminuo je Đorđe Balašević, pjevač i kompozitor balada i šansona, jedan od najboljih regionalnih kantautora.

Balašević je rođen 11. maja 1953. godine, u Novom Sadu. Prva grupa kojoj se priključio bila je "Žetva" iz Novog Sada. S njima je snimio singl "U razdeljak te ljubim" koji je prodan u 180 hiljada primjeraka, što je bio ogroman uspjeh u to vrijeme. Godine 1978., osnovao je grupu "Rani mraz" s kojom je iste godine nastupao na Festivalu u Opatiji s pjesmom "Moja prva ljubav", a već naredne, 1979., osvojio prvo mjesto na Splitskom festivalu s pjesmom "Panonski mornar".

S "Ranim mrazom" Balašević je izveo i dvije pjesme koje se svrstavaju u njegove najbolje i najpopularnije - "Priča o Vasi Ladačkom" i "Život je more". Godine 1982., on napušta "Rani mraz" i počinje solo karijeru.

“Dnevnik starog momka”

Balašević je u posljednjem ratu i agresiji na BiH ('92.-'95.) zauzeo antiratni i pacifistički stav, koji je opjevao u brojnim pjesmama, a nekoliko godina prije rata, 1987., izveo je pjesmu "Samo da rata ne bude" čiji stihovi su, ustvari, njegovi antiratni stavovi.

Svojim albumom „Devedesete“ Balašević je ismijao srbijanskog vođu u ratu Slobodana Miloševića pjesmom "Legenda o Gedi Gluperdi", a pjesma "Živeti slobodno" je još jedan od njegovih antiratnih uradaka. Nakon toga je izdao još dva albuma, „Dnevnik starog momka“ i „Rani mraz“. Nastupao je i održavao koncerte do smrti.

Nikola Kopernik. enciklopedija.hr

Rođen Nikola Kopernik, tvorac heliocentričnog sistema

1473. - Rođen poljski astronom Nikola Kopernik, tvorac heliocentričnog sistema, jedne od najvećih prekretnica u historiji nauke. Umjesto ptolomejskog geocentričnog sistema, prema kojem je Zemlja centar vasione, on je poslije istraživanja koja je obavio po povratku s višegodišnjih studija u Italiji - polazeći od teorije grčkih astronoma koji su smatrali da je Sunce centar svijeta oko kojeg kruže Zemlja i druge planete - uspostavio heliocentrični sistem. Prema tom učenju, Zemlja i druge planete se kreću po putanjama u čijem je centru Sunce, a prividno kretanje nebeske sfere je posljedica kretanja Zemlje. Time je udario temelje moderne astronomije. Rimska crkva je 1616. zabranila sva djela kojima je osnova bilo Kopernikovo učenje. Djela: "Commentariolus...", "De revolutionibus orbium coelestium"…

1743. - Italijanski kompozitor Luiđi Rodolfo Bokerini (Luigi Boccerini), virtuoz na violončelu, koji je utjecao na razvoj gudačkih kvarteta kao muzičke forme i prvi komponovao muziku za gudačke kvintete i kvintete za gudačke instrumente i klavir, rođen je na današnji dan. Stvorio je gotovo 500 djela u stilu rokokoa, uključujući simfonije, koncerte za violončelo, kamernu i crkvenu muziku.

1875. - Umro srbijanski pisac Kosta Trifković, komediograf koji je realistički slikao mentalitet vojvođanske sredine u drugoj polovini 19. vijeka. Djela: "Izbiračica", "Milo za drago", "Mladost Dositeja Obradovića", "Školski nadzornik", "Ljubavno pismo", "Čestitam"…

1922. - U Zagrebu izašao prvi broj lista "Borba", iza kojeg je stajala ilegalna Komunistička partija Jugoslavije. List je zabranjen 13. janaura 1929. Ponovo je izlazio kao organ KPJ u Drugom svjetskom ratu u Užicu, 1941., i u Bosanskoj krajini od 1. oktobra 1942. do 27. februara 1943. Poslije oslobođenja Beograda, 15. novembra 1944. je postao dnevni list.

1924. - Rođen američki filmski glumac Li Marvin (Lee Marvin), briljantan tumač uloga brutalnih otpadnika i ljudi s margine društva. Filmovi: "Velika trka", "Komančerosi", "Dvanaest žigosanih", "Čovjek koji je ubio Liberti Valansa", "Kat Balu", "Monti Valš", "Point Blank", "Pakao Pacifika", "Ubice".

Milan Šufflay. hcsp.hr

Umro Milan Šufflay, autor prvog hrvatskog naučnofantastičnog romana

1931. - Umro Milan Šufflay, hrvatski historičar, jedan od osnivača albanologije, autor prvog hrvatskog naučnofantastičnog romana „Na Pacifiku god. 2255.“, te se smatra utemeljiteljem hrvatske naučnofantastične književnosti.

1951. - Preminuo francuski pisac Andre Žid (Gide), tvorac antikonformističkih djela, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1947. godine. Djela: "Kovači lažnog novca", "Podrumi Vatikana", "Pastoralna simfonija", "Zemaljska hrana”…

1952. - Umro norveški pisac Knut Hamsun, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. godine. Njegovi romani, pisani superiornim stilom, usredsređeni su na psihologiju ličnosti i prožeti doživljajima prirode i ljubavi. Djela: autobiografija "Na zaraslim stazama", romani "Glad", "Misterije", "Pan", "Viktorija", "Sanjari", "Rosa", "Pod jesenjom zvijezdom", "Benoni", "Lutalica svira sa sordinom", "Posljednja radost", "Djeca vremena", "Grad Segelfos", "Plodovi zemlje", "Skitnice", "Žene kraj studenca", "Posljednje poglavlje", "August", "Ali život živi".

1955. - U Hrustovu kod Sanskog Mosta rođen je Senudin Jašarević, bosanskohercegovački književnik i novinar. Generalni je sekretar Udruženja pisaca Unsko-sanskog kantona. Piše poeziju, prozu i dokumentaristiku. Zastupljen je u „Antologiji krajiške poezije“, „Antologiji krajiške proze“ i udžbenicima za 5. i 8. razred osnovne škole autora dr. Rize Džafića.

Momčilo Bajagić Bajaga. balkanplus.net

Momčilo Bajagić Bajaga, srbijanski rok muzičar i pjevač, slavi 64. rođendan

1958. - Rođena Helen Fielding, britanska književnica i scenaristica, najpoznatija kao kreatorica izmišljenog lika Bridžit Džons (Bridget Jones), te niza romana i filmova koji počinju životom tridesetogodišnjaka u Londonu koji pokušava pronaći smisao života i ljubavi.

1960. - Momčilo Bajagić Bajaga, srbijanski rok muzičar i pjevač, slavi 64. rođendan.

Muzičku karijeru započeo je s 14 godina, 1974., i to kao pjevač u sastavu TNT. Krajem 1978. godine počinje karijeru kao ritam gitarist “Riblje čorbe”, za koju je napisao nekoliko hitova.

Godine 1984., započinje solo karijeru, koja traje i danas. Prvi samostalni nastup imao je u zagrebačkom klubu Kulušić 12. aprila 1984. godine. Bajaga je frontmen grupe “Bajaga i instruktori”, jedne od komercijalno najuspješnijih regionalnih pop-rok grupa svih vremena.

1984. - Zatvorene 14. zimske olimpijske igre u Sarajevu. Na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Huan Antonio Samaran (Juan Samaranch) je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji.

2016. - Umro Umberto Eko (Umberto Eco), italijanski romanopisac, esejist, filozof i lingvist, autor kultnog romana “Ime ruže”. Bio je profesor semiotike na Univerzitetu u Bolonji, a dobio je više od 30 počasnih doktorata širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.