NA DANAŠNJI DAN

Bosanskohercegovački film "Grbavica" dobio Zlatnog medvjeda

Danas je nedjelja, 18. februar/veljača 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 317 dana

Jasmila Žbanić, rediteljica „Grbavice“. historija.ba

I.P.

18.2.2024

Na današnji dan 2006. godine, film "Grbavica" bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić dobio je Zlatnog medvjeda na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Festival je održan od 9. do 19. februara 2006. godine, a u konkurnciji za glavnu nagradu Zlatni medvjed bilo je 19 filmova.

Žiri u sastavu: Šarlota Rempling (Charlotte Rampling, Velika Britanija), Metju Barni (Matthew Barney, SAD), Jaš Kopra (Yash Chopra, Indija), Marlen Goris (Marleen Gorris, Nizozemska), Januš Kaminski (Janusz, Poljska), Armin Miler-Štahl (Mueller-Stahl, Njemačka), Fred Ros (Roos, SAD) i Li Jange (Lee Youngae, Južna Koreja) odlučio je da glavnu nagradu dodijeli filmu "Grbavica" rediteljice Jasmile Zbanić.

"Grbavica" je Jasmilin prvi dugometražni igrani film, a osim Zlatnog medvjeda, film je dobio i posebnu nagradu Ekumenskog žirija, te Nagradu za mir. 

Mikelanđelo Buonaroti. wikipedia.org

Preminuo italijanski vajar, slikar, arhitekt i pjesnik Mikelanđelo Buonaroti

1546. – Umro njemački vjerski reformator Martin Luter (Luther), avgustinski monah, osnivač protestantizma u Njemačkoj, najznačajniji među vođama evropske crkvene reformacije. Njegovo učenje se kasnije proširilo i na druge zemlje, a Luterovi spisi i prevod Biblije su odlučujuće utjecali na stvaranje jedinstvenog njemačkog književnog jezika.

1564. – Preminuo italijanski vajar, slikar, arhitekt i pjesnik Mikelanđelo Buonaroti (Michelangelo Buonarroti), jedan od najvećih umjetnika renesanse. U kamenu je klesao savršene proporcije ljudskog tijela, njegovu životnost i aktivnu snagu, dramatičnu intenzivnost misli i osjećanja. U Sikstinskoj kapeli u Vatikanu je oslikao prizore iz Starog zavjeta, uključujući ogromni “Strašni sud”, veličanstvena djela plastične snage i prostudiranih pokreta. Sagradio je Lorencovu biblioteku u Firenci, u Rimu je projektovao trg Kampidoljo, dovršio najljepšu renesansnu palaču Farneze i nastavio rad na crkvi Svetog Petra. Napisao je znatan broj stihova misaonog sadržaja i strasnog izraza, a najpoznatije su njegove skulpture: “David”, “Mojsije”, “Robovi”, “Jutro”, “Veče”, “Dan”, “Noć”…

1745. – Rođen italijanski fizičar Alesandro Volta (Alessandro), jedan od osnivača elektrostatike. Bio je profesor u Paviji. Razjasnio je Galvanijev pokus sa žabljim kracima, električnim naponom koji nastaje među dva metala kada je između njih elektrolit. Konstruirao je prvi galvanski članak (Voltin članak). Izumio je elektrofor (1775.) i konstruirao jednu vrstu elektrometra. Po njemu se nazivaju jedinica za mjerenje električnog napona volt i mjerni instrument za mjerenje električnog napona voltmetar.

1896. - Andre Breton, francuski pjesnik i kritičar, glavni teoretičar nadrealizma, rođen je na današnji dan. Prvu zbirku pjesama “Brdo smjernosti” objavio je 1919. godine, kada je s Lujsom Aragonom (Louis) i Filipom Sopoltom (Philippe Soupault) osnovao reviju “Litterature”, u kojoj je 1921. štampan njegov čuveni nadrealistički tekst “Magnetički prostori”.

1898. - Rođen Enco Anselmo Ferari (Enzo Anselmo Ferrari), italijanski vozač brzih automobila i poduzetnik, osnivač tima „Scuderia Ferrari“, kao i automobilske marke Ferrari. Bio je poznat kao il Commendatore i il Drake. U svojim posljednjim godinama života nazivan je inžinjerom (l'Ingegnere) i velikim starcem (il Grande Vecchio).

Zija Dizdarević. wikipedia.org

Rođen bh. književnik Zija Dizdarević

1916. – Bosanskohercegovački književnik Zija Dizdarević rođen je na današnji dan. U prvoj godini Drugog svjetskog rata djelovao je kao ilegalac u Fojnici i Sarajevu. U proljeće 1942. uhapšen je u Sarajevu, dan prije odlaska u partizane, odveden u zloglasni ustaški logor “Jasenovac” i tu ubijen. Posthumno su mu objavljena djela: “Pripovijetke”, “Prosanjane jeseni”, “Sabrana djela” i “Blago u duvaru”.

1931. - Rođena Toni Morison (Toni Morrison), američka književnica i profesorica društvenih nauka, jedna od najznačajnijih književnica novijeg doba. Objavljivala je pod pseudonim Klo Entoni Voford (Chloe Anthony Wofford). Dobila je Nobelovu nagradu 1993. za sabrana djela. Laureatkinja je Pulitzerove nagrade. Bila je jedna od urednica njujorškog sjedišta poznate izdavačke kuće “Random House”.

1932. – Slavni češki filmski reditelj Miloš Forman, majstor atmosfere, izvrstan analitičar mentaliteta, rođen je na današnji dan. Na efikasan način Forman je spajao nove, svježe formule sa starim konvencijama. Njegov “Let iznad kukavičijeg gnijezda”, koji je snimio po odlasku u SAD, gdje je primio američko državljanstvo, dobio je pet nagrada Oskar. Ostali filmovi: “Crni Petar”, “Ljubav jedne plavuše”, “Gori, gori, moja gospođice”, “Svlačenje”, “Kosa”, “Regtajm”, “Amadeus” , “Narod protiv Larija Flinta”.

1933. - Rođen Horst Verner Buhloc (Werner Buchholz), njemački filmski glumac, jedan od "sedmorice veličanstvenih". Pojavio u više od 60 dugometražnih filmova od 1951. do 2002. U mladosti su ga ponekad zvali "njemački James Dean".

1954. - Američki glumac i plesač Džon Džozef Travolta (Jonathan Joseph Travolta) rođen je na današnji dan. Proslavio se 1970-ih, glumeći u televizijskoj seriji „Welcome Back, Kotter“ i u glavnim ulogama u uspješnim filmovima „Groznica subotnje večeri“ i „Briljantin“. Njegova glumačka karijera bila je u opadanju tokom 1980-ih, ali doživio je preporod tokom devedesetih ulogom u filmu „Petparačke priče“. Od tada je ostvario zapažene uloge u filmovima „Get Shorty“, „Slomljena strela“, „Ukradeno lice“, „Šifra Sabljarka“, „Be Cool“, „Wild Hogs“, „Lak za kosu“, „Munja“ i „Otmica u metrou 123“.

Mehmed Memica Husić. Avaz

Preminuo Mehmed Memica Husić, direktor i glavni urednik novinske agencije "Onasa"

1967. – Umro američki fizičar Robert Openhajmer (Oppenheimer), profesor Univerziteta u Kaliforniji, koji je u Drugom svjetskom ratu imao vodeću ulogu u izradi prve atomske bombe.

1967. - Rođen Roberto Bađo (Roberto Baggio), bivši italijanski fudbaler, među tehnički najnadarenijim i najpopularnijim igračima u svijetu tokom 90-ih i ranih 2000-ih. Za fudbalsku reprezentaciju Italije igrao je na tri svjetska prvenstva, i jedini je italijanski igrač koji je uspio da postigne golove na tri svjetska prvenstva. Godine 1993., osvojio je obje najviše fudbalske nagrade - Zlatnu loptu i Najbolji fudbaler godine. Slavni brazilski fudbaler Pele svrstao je Bađa među najveće žive fudbalere na svojoj FIFA 100 listi iz 2004. godine.

2006. - U 54. godini života preminuo Mehmed Memica Husić, direktor i glavni urednik novinske agencije "Onasa". Husić je rođen u Sarajevu 6. aprila 1952. godine. Osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka, Odsjek žurnalistika, završio je u Sarajevu, a jednu godinu studirao je i u SAD. Novinarstvom se počeo baviti još kao student. Više od tri decenije novinarskog rada proveo je u sarajevskim printanim medijima, a sarađivao je s velikim brojem medija u regionu i Evropi.

2018. – Umro Nazif Mujić, bosanskohercegovački glumac, koji je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2013. godine dobio nagradu Srebreni medvjed za ulogu u filmu Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza". U tom filmu glumio je samog sebe, nakon što je njegovoj supruzi odbijen ljekarski pregled, jer nije imala zdravstveno osiguranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.