NA DANAŠNJI DAN

Jasmila Žbanić, najbolja bh. rediteljica, proslavlja 49. rođendan

Danas je utorak, 19. decembar/prosinac 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 12 dana

Jasmila Žbanić. nova.rs

I.P.

19.12.2023

Na današnji dan 1974. godine, rođena je nabolja bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić. Njen film “Grbavica” je na Berlinskom filmskom festivalu 2006. godine dobio glavnu nagradu Zlatni medvjed kao najbolji film. Osim glavne nagrade, film “Grbavica” osvojio je još dvije nagrade - Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu za mir.

Rediteljska filmografija Jasmile Žbanić uključuje i sljedeće uratke: “Autobiografija” (1995., igrani film), “Poslije, poslije” (1997., igrani film), “Made in Sarajevo” (kao dio omnibusa “Noć je, mi svijetlimo”, 1998., dokumentarni film), “Ljubav je…” (1998., kratki igrani film), “Crvene gumene čizme” (2000., dokumentarni film), “Naprijed, nazad” (2002, kratki igrani film), “Sjećaš li se Sarajeva”, (2003., dokumentarni film), “Slike s ugla” (2003., dokumentarni film), “Rođendan” (2004., dokumentarni film), “Dnevnik graditelja: film o rekonstrukciji Starog mosta” (2007., dokumentarni film), “Participacija” (2008., kratki igrani film), “Na putu” (2010., igrani film), “Otok ljubavi” (2013.; igrani film), “Za one koji ne mogu da govore” (2013., igrani film), “Jedan dan u Sarajevu” (2015., dokumentarni film)…

Nominacija za Oskara

Godine 2020., Žbanić je snimila film “Quo vadis, Aida?” koji je, kao i mnogi drugi njeni filmovi, nabijen političkim porukama i usredotočen na rat u Bosni i Hercegovini, naročito genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Film je postigao ogroman uspjeh – prikazan je na Venecijanskom festivalu, ušao je u uži izbor od 15 filmova nominiranih za najbolji strani film na 93. dodjeli Oskara, dobitnik je nagrade publike na 50. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu i nagrade za najbolji strani film 2021. na Filmskom festivalu u Geteborgu. Također, nominiran za najbolji međunarodni film na 36. dodjeli Nagrade nezavisnog duha te za najbolji strani film i režiju na 74. dodjeli nagrade BAFTA.

U sklopu Glavnog programa jubilarnog 80. Venecijanskog filmskog festivala, 6. septembra 2023. godine održana je premijera Jasmiline serije “Znam kako dišeš”, koja je nastala u produkciji BH-Content Laba i “Deblokade”, umjetničkog udruženja koje je Žbanić osnovala sa suprugom Damirom Ibrahimovićem, 1997. godine. A od 23. novembra ove godine serija se prikazuje na HBO Max streaming platformi.

Umrla Emili Bronte, autorica kultnog romana "Orkanski visovi"

1741. - Preminuo ruski pomorac i istraživač danskog porijekla Vitus Bering, na ostrvu koje je potom dobilo njegovo ime. Ploveći uz Aleutska ostrva, dospio je, 1728., s Aleksejem Čirikovom do Aljaske, otkrivši put u Ameriku sa zapadne strane, odnosno moreuz između Amerike i Azije. Taj prolaz, koji spaja Sjeverni ledeni okean s Tihim okeanom, nazvan je Beringov moreuz. Na povratku je u moru, koje je također po njemu dobilo ime, pretrpio brodolom.

1848. - Umrla engleska književnica Emili Bronte (Emily), koja se proslavila romanom "Orkanski visovi", koji je više puta ekraniziran. Zajedno sa sestrama skoro cijeli život provela je u zabačenom seocu Hejvortu. Emiline pjesme “Stari stoic”, “Sjećanje” i “Posljednji stihovi” ubrajaju se u najbolja ostvarenja engleske poezije.

1851. - Umro engleski slikar Džozef Malord Vilijam Tarner (Joseph Mallord William Turner), najveći slikar boje, svjetla, prostora i atmosfere u 19. vijeku i preteča impresionizma.

1863. - Rođena Milka Trnina, hrvatska operska pjevačica, članica državne opere u Minhenu, prva Tosca londonskog Covent Gardena i njujorške Metropolitan opere.

1863. - Engleski pronalazač Frederik Volton (Frederick Walton) u Londonu patentirao linoleum - glatki podni prekrivač.

1875. - Rođena Mileva Marić-Ajnštajn (Einstein), srbijanska matematičarka, prva žena Alberta Ajnštajna, jednog od najgenijalnijih ljudi 20. vijeka. Postoje tvrdnje da je ona doprinijela ranim Ajnštajnovim radovima, ali je procent njenog udjela u otkrićima nepoznat.

Rođena Edit Pjaf, simbol francuske šansone

1897. - Rođen slovački pisac Jan Čajak, čija je djelatnost pola vijeka bila vezana za slovačku manjinu u bivšoj Jugoslaviji. Uređivao je časopise "Narodno jedinstvo" i "Naš život". Djela: pripovijetke "Gledanje mladenaca", "Eše homo", "Baća Onriš Pazurik", "Posljednji seredžan", romani "Zipa Cupak", "Zuzka Turanova", "U zarobljeništvu na Holičskom zamku", "Porodica Rovesni".

1901. – Na današnji dan je rođen Rudolf Hel (Hell), njemački izumitelj, koji je patentirao faks i skener u boji.

1902. - Rođen engleski pozorišni i filmski glumac Ralf Dejvid Ričardson (Ralph David Richardson), čiju su glumu karakterizirali suzdržanost i stilska čistota. Filmovi: "Zvučna barijera", "Citadela", "Ana Karenjina", "Pali idol", "Nasljednica", "Ričard Treći", "Naš čovjek u Havani", "Dr Živago", "Kartum".

1915. - Rođena francuska pjevačica italijanskog porijekla Edit Pjaf (Edith Piaf), nazvana "Mali vrabac", simbol francuske šansone, najpopularnija pjevačica pedesetih godina 20. vijeka. Uz pjevanje je komponovala šansone i pisala tekstove za njih. Djela: autobiografije "Moj život", "Na balu uspjeha".

1933. - Ivo Serdar, jugoslavenski i hrvatski filmski i pozorišni glumac, rođen je na današnji dan. Bio je član pozorišta u Varaždinu i Komedije u Zagrebu, a od 1966. igrao je u zagrebačkom HNK-u. Često je glumio na televiziji, uglavnom komične uloge, a nastupao je i na filmu ("Crne ptice", "Slučajni život", "Snađi se druže"). Otac je glumca Igora Serdara.

Umro italijanski glumac Marčelo Mastrojani

1953. – U Sarajevu je rođen Jura Stublić, regionalni muzičar i kompozitor. Iz Sarajeva se s porodicom preselio u Zagreb, 1961. godine, gdje je započeo svoje prve muzičke korake. Godine 1979., osnovao je grupu "Film" s kojom je vrlo brzo postigao ogromnu popularnost.

1958. - Rođena Snežana Mišković, poznata i kao Viktorija, jugoslavenska i srbijanska rok pjevačica. Svoju muzičku karijeru započela je s grupom „Aske“, s kojom je izdala tri albuma i učestvovala na Eurosongu, a proslavila se kao pjevačica i frontmen grupe „Viktorija“, koju je osnovala 1986. godine.

1966. - Alberto Tomba (Alberto Tomba), italijanski alpski skijaš, danas proslavlja 57. rođendan. U svojoj bogatoj karijeri osvojio je pet olimpijskih medalja, od čega tri zlatne. Poznat je i po nadimku “Tomba la bomba”. Dominirao je svjetskim skijanjem 80-ih i 90-ih godina 20. vijeka. Tomba je bio miljenik publike, ali i medija, jer je jednako zanimljiv bio na stazi i izvan nje, zbog svoje harizme u javim nastupima.

1996. - Umro italijanski filmski glumac Marčelo Mastrojani (Marcello Mastroianni), jednako uspješan kao komičar, romantični heroj, dramski glumac, ljubavnik i tumač rola u filmovima hermetičnog intelektualizma. Filmovi: "Djevojke sa Španskog trga", "Hronika o siromašnim ljubavnicima", "Bijele noći", "Sladak život", "Razvod na italijanski način", "Noć", "Porodična hronika", "Osam i po", "Privatan život", "Leo posljednji", "Miris žene“.

2004. - Umro Herbert C Brown, američki hemičar, dobitnik Nobelove nagrade 1979. hemiju 1979. za svoj rad s organoboranima.

2013. - Preminula Ružica Sokić, srbijanska i jugoslavenska glumica. Glumila je u 40-ak filmova, a već za prvu ulogu u filmu „Gorki dio reke“, 1965. godine, nagrađena je Srebrenom arenom na Festivalu u Puli. Najveće uspjehe ostvarila je glavnim ulogama pjevačice u filmu „Kad budem mrtav i beo“ i prostodušne uličarke u filmu „Žuta“, za koju je u Puli nagrađena Zlatnom arenom i koja je obilježila njenu karijeru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.