NJEMAČKA MINISTRICA

Berbok pozvala na humanitarni prekid vatre zbog straha od napada na Rafah

Istakla je da se više od milion palestinskih civila sklonilo u grad Rafah na jugu Gaze

Njemačka ministrica vanjskih poslova. Anadolija

Anadolija

19.2.2024

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) pozvala je u ponedjeljak na humanitarni prekid vatre tokom sve veće zabrinutosti zbog izraelske kopnene ofanzive u Rafahu, javlja Anadolija.

Obraćajući se novinarima u Briselu uoči sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije, Berbok je rekla da će razgovarati o najnovijim dešavanjima u regionu i diplomatskim naporima.

Potreban je humanitarni prekid vatre

- Potreban nam je humanitarni prekid vatre, potrebno nam je oslobađanje talaca, potrebno nam je da Hamas položi oružje i potrebno nam je poštovanje međunarodnog humanitarnog prava - rekla je ona.

Istakla je da se više od milion palestinskih civila sklonilo u grad Rafah na jugu Gaze, nakon što im je izraelska vojska naredila da se tamo evakuišu radi bezbjednosti.

Ona je upozorila na potencijalne posljedice kopnene ofanzive, uključujući civilne žrtve, i podsjetila izraelsku vladu na njene obaveze prema međunarodnom pravu.

- Više od milion ljudi otišlo je u Rafah, jer su im Izraelske odbrambene snage tako rekle, ne mogu tek tako nestati - rekla je ona i dodala:

Izrael mora poštovati međunarodno humanitarno pravo

- Ja sam to vrlo jasno rekla, Izrael ima pravo na samoodbranu, ali i mora poštovati međunarodno humanitarno pravo.

Oko 1,5 miliona Palestinaca raseljenih zbog izraelske ofanzive na Gazu nalazi se u Rafahu, tražeći utočište od neprijateljstava koja su opustošila široke dijelove palestinske teritorije.

Zbog izraelskih planova za ofanzivu na grad oglasila su se međunarodna zvona za uzbunu, a mnoge zemlje pozivale su na uzdržanost ili na otkazivanje operacije.

Od 7. oktobra ubijeno je najmanje 28.985 Palestinaca

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je najmanje 28.985 Palestinaca, a među njima je veliki broj djece.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.