UŽASNI USLOVI

Palestinska djeca najugroženije žrtve rata u Gazi

Epidemijske bolesti počele su naglo da se šire među stanovnicima Gaze, posebno među djecom

Palestinske porodice napustile svoje domove. Anadolija

Anadolija

19.2.2024

Među oko 1,5 milion Palestinaca, koji su došli u Rafah na jugu Pojasa Gaze tražeći utočište od neprijateljstava koja su opustošila široke dijelove palestinske teritorije, nalazi se veliki broj djece, javlja Anadolija.

Palestinske porodice koje napustile svoje domove zbog napada, bore se s teškim uslovima života u improvizovanim šatorima, a u takvim uslovima djeca su najugroženija.

Osim izraelskih napada djeci prijete glad i bolesti, a UNICEF je prethodno saopštio da je u svakodnevnim napadima od 7. oktobra u Gazi desetine hiljada maloljetnika ostalo bez pratnje ili je odvojeno od svojih porodica.

- Ova djeca nemaju nikakve veze s ovim sukobom, ali pate - rekao je tada Džonatan Krik (Jonathan Crickx), portparol UNICEF-a u Palestini.

Palestinci, koji su zbog izraelskih napada morali napustiti svoje domove i potražiti utočište u kampovima na jugu, pokušavaju preživjeti bez gotovo svih osnovnih potreba.

Epidemijske bolesti počele su naglo da se šire među stanovnicima Gaze, posebno među djecom, jer je gotovo sva infrastruktura u regiji, uključujući zdravstveni sistem, urušena zbog izraelskih napada. Uzrok mnogih epidemijskih bolesti su nedostatak hrane i sredstava za higijenu, kao i prljava voda.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je najmanje 28.985 Palestinaca, a među njima je veliki broj djece.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.