PODRŠKA GAZI

Kanadska aktivistkinja Devito: Izraelski napadi su slučaj genocida koji će biti uvršten u udžbenike

Ovo je udžbenički slučaj. Genocid ima zakonsku definiciju, ima mnogo uslova, a većinu njih sprovodi Izrael

Kanadska aktivistica Karen Devito. Anadolija

Anadolija

19.2.2024

Kanadska aktivistica Karen Devito rekla je da su napadi Izraela u Gazi "slučaj genocida koji će biti uvršten u udžbenike", javlja Anadolija.

Podrška Gazi

Devito je stigla u Istanbul kako bi učestvovala i prisustvovala sastancima o Međunarodnoj flotili slobode, za koju se očekuje da isplovi na Mediteran krajem marta ili početkom aprila kako bi podržala Gazu, gdje Izrael nastavlja svoje zračne i kopnene napade.

- Ovo je udžbenički slučaj. Genocid ima zakonsku definiciju, ima mnogo uslova, a većinu njih sprovodi Izrael. Dakle, mogu reći da je ovo slučaj genocida iz udžbenika - pojasnila je Devito.

Navela je da ovako strašne scene nikada do sada nisu viđene.

Prema njenim riječima, u ovom slučaju Izrael je izvršio genocid nad ljudima i uništio sve do čega je došao, uključujući univerzitete, bolnice, škole i rezidencije.

- Glad se koristi kao ratno oružje. Ovo je samo jedan aspekt genocida. Samo gledajući ovo, možete reći da su izraelski napadi školski slučaj genocida - kazala je Devito, koja je prisustvovala nizu sastanaka u Istanbulu u vezi s organizacijom Međunarodne flotile slobode.

Devito je podsjetila da Izrael kontroliše granice Gaze na kojima postoje kilometarski redovi kamiona s pomoći koji čekaju na uđu u opkoljenu palestinsku enklavu.

Palestincima je potreban kraj ovog rata

- Naša misija, misija Flotile slobode, je da razbijemo opsadu. To je naš cilj. Palestincima je sada potreban kraj ovog rata, kraj genocida, kraj okupacije i otvaranje granica - poručila je Devito.

Podsjećajući da su ljudi širom svijeta održavali demonstracije na ulicama protiv ove "užasne brutalnosti", Devito je skrenula pažnju na važnost ovih demonstracija i bojkota izraelske robe.

Navela je da se ulažu napori da se bojkot i BDS (Boycott, Divestment and Sanctions Movement) učine ilegalnim u Sjevernoj Americi, posebno u SAD-u.

Ističući važnost djelovanja savjesnih ljudi, Devito je istakla da grupe koje se solidarišu s narodom Gaze već duže vrijeme rade na bojkotu.

Naglasila je da ljudima treba pokazati koja roba pripada Izraelu i da protestuju kada izraelski brodovi dovoze robu u luke u bilo kojoj zemlji.

Devito je podsjetila da korijeni genocida sežu 100 godina unazad i da je Izrael pronašao izgovor da počne genocid 7. oktobra prošle godine.

Velika cenzura

Istakla je da postoji velika cenzura u vezi Palestine u zapadnim zemljama, posebno u američkim medijima.

Naglasila je da velike medijske kuće u SAD-u, poput CNN-a ne prikazuju pravu priču o tome šta se dešava u Palestini

- Zauzimaju vrlo pristrasan stav, na strani Izraela. Zaposleni se boje gubitka posla, ali ovo će se promijeniti - izjavila je Devito.

Skrećući pažnju na odgovornosti SAD-a i zapadnih zemalja, Devito je dodala: "SAD ne izgledaju dobro u očima svijeta, one pomažu i podržavaju genocid".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.