CRVENO MORE

Jemenski Huti tvrde da su pogodili britanski brod i oborili američki dron

Grupa je saopštila da je gađala britanski brod RUBYMAR i američki dron MQ9

Jemenski pokret Huti. Anadolija

Anadolija

19.2.2024

Jemenski pokret Huti objavio je u ponedjeljak da su gađali britanski brod u Adenskom zalivu i oborili američki vojni dron u Hodeidahu u zapadnom dijelu zemlje, javlja Anadolija.

- Jemenske pomorske snage su gađale britanski brod RUBYMAR u Adenskom zalivu, koristeći niz odgovarajućih pomorskih raketa", objavio je kanal Huta "Al-Masirah Channel“ izjavu vojnog portparola grupe Jahja Sarija (Yahye).

U saopćenju se dodaje da je napad rezultovao teškim oštećenjem broda, što je dovelo do njegovog potpunog zaustavljanja, a sada je u opasnosti da potone u Adenskom zalivu.

Dodaje se da je protivvazdušna odbrana Huta „oborila američku bespilotnu letjelicu MQ9 odgovarajućom raketom u zapadnoj jemenskoj provinciji Hodeidah".

- Dron je oboren dok je izvodio neprijateljske operacije protiv Jemena u ime izraelske okupacije.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija nisu komentarisale saopštenje Huta.

Huti su gađali teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih vazdušnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.