VIJEĆE SIGURNOSTI

Kina oštro kritizirala SAD zbog stavljanja veta na rezoluciju o primirju u Gazi

Peking je izjavio da je taj potez poslao "krivu poruku" i zapravo dao "zeleno svjetlo nastavku pokolja"

Pojas Gaze. AP

H. J. I.

21.2.2024

Kina je oštro kritizirala SAD zbog stavljanja veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijevao trenutni prekid vatre u Gazi, javlja BBC.

Peking je izjavio da je taj potez poslao "krivu poruku" i zapravo dao "zeleno svjetlo nastavku pokolja".

Alžirski prijedlog odbijen, SAD nudi svoju rezoluciju

Bijela kuća je rekla da bi rezolucija koju je predložio Alžir "ugrozila" pregovore o okončanju rata. SAD je predložio vlastitu rezoluciju o privremenom prekidu vatre, koja također upozorava Izrael da ne napada grad Rafah, no uključuje obavezno puštanje talaca, u čemu Izrael i Hamas nisu bili ni blizu dogovora.

Rezoluciju koju je predložio Alžir podržalo je 13 od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, a Velika Britanija je bila suzdržana.

Reagirajući na veto, kineski ambasador pri UN-u Zhang Jun rekao je da je tvrdnja da bi prijedlog ometao tekuće diplomatske pregovore "potpuno neodrživa". 

- S obzirom na situaciju na terenu, kontinuirano pasivno izbjegavanje trenutnog prekida vatre nije ništa drugo nego davanje zelenog svjetla za nastavak pokolja - rekao je.

- Prelijevanje sukoba destabilizira cijelu regiju Bliskog istoka što dovodi do povećanja rizika od šireg rata - dodao je i rekao da je jedino rješenje da se spriječi eskalacija u regiji zaustavljanje sukoba u Gazi.

"Vijeće sigurnosti još jednom zakazalo"

Alžirski diplomat pri UN-u izjavio je da je "nažalost Vijeće sigurnosti još jednom zakazalo". 

- Ispitajte svoju savjest, kako će vam historija suditi - rekao je Amar Bendjama.

Ambasador Francuske pri UN-u Nicolas de Riviere izrazio je žaljenje što rezolucija nije usvojena "s obzirom na katastrofalnu situaciju na terenu".

Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield), ambasadorica Vašingtona pri UN-u, rekla je da nije pravo vrijeme za pozivanje na trenutni prekid vatre dok traju pregovori između Hamasa i Izraela.

Njezina britanska kolegica, Barbara Vudvard (Woodward), rekla je da bi plan mogao "zapravo učiniti prekid vatre manje vjerovatnim" ugrožavanjem pregovora.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.