EVROPSKA KOMISIJA

Fon der Lajen: Nikada neću sarađivati s ekstremninm desničarskim strankama

Radim sa proevropskim, pro-NATO, proukrajinskim, jasnim pristalicama naših demokratskih vrijednosti, poručila je Fon der Lajen

Fon der Lajen: Ostaje pri svom stavu. Platforma X

E. Ć.

21.2.2024

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) rekla je kako nikada neće sarađivati s ekstremističkim strankama poput AfD-a u Njemačkoj ili stranke Nacionalni pokret koju vodi Marine Le Pen u Francuskoj, prenosi "The Guardian".

Fon der Lajen je rekla da ostaje pri tom stavu bez obzira na broj glasova koje bi mogle dobiti na sljedećim evropskim izborima.

Crvena linija

Ona je navela kako su takve stranke "prešle crvenu liniju" za one koji zagovaraju Evropu poput nje i za političku grupaciju kojoj ona pripada, Evropsku narodnu partiju (EPP).

- Radim sa proevropskim, pro-NATO, proukrajinskim, jasnim pristalicama naših demokratskih vrijednosti - rekla je Fon der Lajen pokrećući svoju zvaničnu kampanju za drugi petogodišnji mandat predsjednice komisije.

S kim će sarađivati

Pitanje s kim će EPP sarađivati u sljedećem parlamentu EU postalo je kritično s porastom ekstremizma širom Evrope, a ankete pokazuju značajne dobitke za populističke stranke u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i drugim zemljama, piše "The Guardian".

- Svaki evropski izbori donose promjenu u sastavu različitih političkih stranaka i različitih političkih grupa, tako da je sadržaj bitan. 

Oni koji brane demokratiju od euroskeptika, i oni koji brane naše vrednosti od Putinovih prijatelja, su oni sa kojima želim da sarađujem - poručila je Fon der Lajen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.