OVO NISU OČEKIVALI

Rusija pretrpjela veliki udarac Kine

Tri najveće kineske banke prestale su da primaju uplate od ruskih finansijskih institucija.

Anadolija

D. H.

21.2.2024

Finansijske institucije su sankcionisane, što je nanijelo udarac odnosima dvije nacije, objavio je danas ruski list.

Odluku su donijele "Chinese banks Industrial" i "Commercial Bank of China", "China Construction Bank" i "Bank of China", zbog "rizika od sekundarnih sankcija" Sjedinjenih Američkih Država, prenio je list "Izvestia". Ove banke zauzimaju prvo, drugo i četvrto mjesto po pitanjnu sredstava u Kini.

Transakcije sa bankama koje nisu sankcionisane su i dalje u toku, navodi list.

Vašington je u decembru zaprijetio da će blokirati strane banke iz finansijskog sistema, koje posluju sa firmama koje podržavaju odbrambenu industriju Rusije.

Peking i Moskva su održavali bliske veze tokom sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu i proglasili partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022., nekoliko dana prije početka rata. Kina nije javno kritikovala odluku predsjednika Vladimira Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu prije skoro dvije godine.

Ruska ekonomija je pretrpjela udarac u februaru 2022. nakon što je počela invazija, kada je ova zemlja dobila više od 13.000 restrikcija i postala zemlja sa najviše sankcija na svijetu, prema podacima "Carnegie Endowment for International Peace". Devizne rezerve su zamrznute, a Rusija je odsječena sa SWIFT bankarskog sistema.

Aleksej Porošin, generalni direktor investicione i konsultantske firme "First Group", rekao je za "Izvestia" da su banke obavijestile svoje ruske klijente početkom januara da će prestati da primaju uplate.

Do ovoga dolazi nakon što je "Zhejiang Chouzhou Commercial Bank", vodeća kineska banka koju koriste ruski uvoznici, zaustavila poslovanje u Rusiji, objavio je ruski poslovni list "Vedomosti.

Jedan ekspert je rekao ranije za "Newsweek" da je taj potez pokazao koliko se kineske firme plaše kršenja sankcija koje predvode SAD.

- Kineske banke nastoje da ispoštuju sankcije SAD, stoga, kako bi smanjile sopstvene rizike, obračuni u američkim dolarima u trgovini sa Rusijom su praktično prestali i zamenjeni su obračunima u kineskim juanima - rekao je Pavel Bažanov, ruski advokat koji pruža pravnu podršku za ruska preduzeća u Kini i širem regionu.

Bažanov je rekao da izvršna naredba 14114 predsjednika SAD Džoa Bajdena, izdata 22. decembra 2023. godine, "stvara novi rizik od sekundarnih sankcija" za finansijske institucije u Kini.

- Kineske banke obustavljaju operacije kako bi procijenile nove rizike i ažurirale svoje zahteve za usklađenost - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.