URANIJ I PLUTONIJ

SAD tvrdi da je japanski mafijaš planirao krijumčarenje nuklearnih materijala

Ebisava i njegov partner Somphop Singhasiri optuženi su za krijumčarenje droge i oružja u aprilu 2022.

Bit će saslušan danas u Njujorku. Southern District of New York

H. J. I.

22.2.2024

Američki tužitelji optužili su navodnog člana japanske mafije za planiranje krijumčarenja nuklearnih materijala. Vjeruju da je 60-godišnji Takeši Ebisava (Takeshi Ebisawa) pokušao prodati uranij i plutonij za koje je vjerovao da će biti prebačeni u Iran, gdje će poslužiti u izradi nuklearne bombe, prenosi BBC.

Ebisava i njegov partner Somphop Singhasiri optuženi su za krijumčarenje droge i oružja u aprilu 2022. Ako se Ebisavi dokaže krivnja, čeka ga doživotni zatvor.

Pokušali su nuklearni materijal prodati agentu DEA-a

Američki tužitelji tvrde da je Ebisava, koji je trenutno u zatvoru u Bruklinu, visokopozicionirani član japanske kriminalne organizacije poznate kao Jakuza, koja djeluje u Šri Lanki, Mjanmaru, Tajlandu i SAD.

Američko Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je Ebisava sa svojim saveznicima 2020. u Tajlandu tajnom agentu Američke agencije za suzbijanje droge (DEA) pokazao uzorke nuklearnih materijala. Agent se predstavljao kao krijumčar droge i oružja koji ima veze s iranskim generalom.

Radilo se o 50 tona "tamne kamene tvari", čija se vrijednost procjenjuje na 6,32 miliona eura.

Nuklearne uzorke, koji su došli iz Mjanmara, zaplijenila je tajlandska vlada te su predani američkim istražiteljima. U američkom laboratoriju potvrđeno je da materijal sadrži uranij i plutonij.

Šta je sve htio nabaviti

Tužitelji tvrde da je Ebisava pokušao nabaviti veliku količinu oružja u ime neke pobunjeničke grupe u Mjanmaru. Oružje je uključivalo zemlja-zrak projektile, jurišne puške, snajpere, strojnice, rakete različitih kalibara i raznu taktičku opremu.

- Zastrašujuće je pomisliti kakve bi bile posljedice da je uspio u naumu. Krijumčari će odgovarati za ugrožavanje američke nacionalne sigurnosti - rekao je pomoćnik glavnog tužitelja Metju Olden (Matthew G.).

Protiv Ebisave podignute su optužnice za planiranje međunarodnog krijumčarenja nuklearnog materijala, uvoz narkotika, zavjeru, prijevoz i posjedovanje protuzračnih projektila te pranje novca.

Njegov partner, 61-godišnji Tajlanđanin Somphop Singhasiri, optužen je za posjedovanje droge i oružja.

Ebisava i Singhasiri danas će biti saslušani u Njujorku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.